Ja til petroleumsfritt Lofoten og Vesterålen

-Vi sier ja til en petroleumsfri sone utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Venstres fylkesleder og sentralstyremedlem Roar Sollied og melder at oljeutvinning i dette området blir en kampsak i 2009.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Havn i Lofoten

Sollied påpeker at Regjeringens forvaltningsplan for nordområdene legger opp til økt oljeaktivitet i nord uten at sårbare områder blir varig skjermet for utvinning av olje og gass. Venstre vil gi de kommende generasjonene minst like gode muligheter til ren natur som vi hittil har hatt. Derfor vil partiet reservere havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for fisk og fiskeri, som har vært og fortsatt vil være matressurs og næringsvei for landsdelen. -Men da må vi handle klokt, sier Sollied.

Klart flertall mot oljeutvinning

Roar Sollied

Roar Sollied er glad for at folk er opptatt av dette. I en undersøkelse som World Wide Fund for Nature publiserte i sommer, mener 58 prosent av de spurte at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen fortsatt bør være stengt for oljevirksomhet, mens 32,4 prosent ønsker åpning. Motstanden er størst i Nord-Norge, der 66,2 % er mot oljevirksomhet, mens 19,6 % er for.

-Venstre har åpnet for skånsom oljeboring i nord, men ikke i matfatet i Lofoten og Vesterålen. -Vi trenger tydelige avklaringer om hvilke soner som skal vernes mot oljeaktivitet, sier Roar Sollied. -Forige forvaltningsplan utsatte de viktigste avgjørelsene til neste runde i 2010. Lofoten og Vesterålen og resten av de uutnytta områdene fikk bare gult lys og står dermed på vent. Venstre er klar på at områdene skal vernes mot oljeutvinning.

Sollied synes det ville være underlig hvis vi i dette landet ikke evner å se fordelene tradisjonelt fiskeri og reiseliv i Lofoten gir oss. Følgelig må man gi disse næringsområdene prioritet. Han viser til at Lofotens hav- og landareal har verdensarvverdier både på kultur- og natursiden og at dette nå vurderes for Unescos verdensarvliste. -Det vil selvsagt gi enda større tyngde til Lofoten som reiselivsdestinasjon, mener Roar Solled.

Se også lenke til redaksjonelt oppslag i Nordlys i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**