Avlyser forskerrekruttering?

I slutten av juni ble det kjent at den bebudede stortingsmeldingen om forskerrekruttering utsettes, eller kanskje ikke blir noe av i det hele tatt. — Dette er meget oppsiktsvekkende, men understreker bare at Regjeringens forskningssatsing mangler kraft og retning, påpeker Venstres forskningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Rekrutteringsmeldingen var i utgangspunktet varslet å komme i vårsesjonen. I et brev til Stortinget signert departementsråden i Kunnskapsdepartementet (24.06) heter det at det er "behov for å vurdere rekruttering i en større helhet", og at dette er grunnen til at det ikke blir lagt frem en egen stortingsmelding om rekruttering nå. I brevet heter det videre: "Regjeringen vil imidlertid komme tilbake til spørsmålet om rekruttering i budsjettet for 2009, og vil i oppfølgingen av det vurdere behovet for en stortingsmelding."

Krever svar
– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Regjeringen på denne måten sår tvil om det i det hele kommer en stortingsmelding om rekruttering. Det er i så fall et klart løftebrudd, sier Dørum, som blant annet viser til Regjeringens ambisjoner om å øke antall forsker- og stipendiatstillinger i Soria Moria-erklæringen.

Odd Einar Dørum viser til at rekrutteringsutfordringene i universitets- og høyskolesektoren er omfattende.

Odd Einar Dørum viser til at rekrutteringsutfordringene i universitets- og høyskolesektoren er omfattende.
Foto: Rune Kongsro

– Jeg vil nå skrive brev til statsråd Tora Aasland for å be henne bekrefte at det faktisk kommer en rekrutteringsmelding, og at det vil bli satt av tilstrekkelig med penger til flere stipendiatstillinger allerede i budsjettet som kommer til høsten, sier Dørum.

– Vi har store kull med akademisk ansatte som nå nærmer seg pensjonsalderen, og har et omfattende behov for nye stipendiater som skal fylle disse stillingene, påpeker Dørum.

For svak satsing
I tillegg til at man i statsbudsjettet for 2007 innførte det mye omtalte hvileskjæret for universiteter og høyskoler ble det heller ikke bevilget penger til nye stipendiater.

– Dette var altfor svakt, og et åpenbart brudd på opptrappingsplanen Stortinget stilte seg bak i forbindelse med behandlingen av den forrige forskningsmeldingen, sier Dørum.

– I statsbudsjettet for 2008 ble riktignok bevilget midler tilsvarende 350 stillinger, men også dette var for svakt, understreker Dørum, som påpeker at Venstre gjennomgående har prioritert forskning og forskerrekruttering i sine alternative budsjetter.

Regjeringen må levere
I en rapport fra NIFU STEP i fjor ble det anslått et behov for en årlig tilvekst på om lag 520 nye stipendiatstillinger hvert år frem til 2016.

– Dette må statsråd Aasland og Regjeringen levere, men jeg har lenge vært urolig for at de rødgrønne ikke vil prioritere pengene som skal til for å sikre disse stillingene. At det nå sås tvil om at rekrutteringsmeldingen i det hele tatt kommer er intet mindre enn oppsiktsvekkende, avslutter Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**