Stemmerett for 16-åringer

Astrid Bekkens og Dag Vige utfordrer ordføreren om å gjøre Kristiansand til forsøkskommune for å gi 16-åringer stemmerett ved neste lokalvalg i år 2011. Interpellasjonen kommer opp i bystret i første møte etter sommeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Astrid Bekkenes og Dag Vige

Foto: WestFoto

INTERPELLASJON

En historisk begivenhet?

16-åringer får nå anledning til å stemme ved valget i år 2011. I nær fremtid legger regjeringen legger frem forslag om at en skal gjøre forsøk med dette i noen kommuner.

Venstre har siden midten av 1990-tallet arbeidet for å gi 16-åringene stemmerett, og vi gleder oss over at det er en holdningsendring på gang. Tiden er etter vårt syn svært moden for å ta ungdom på alvor ved å gi dem det ansvar det er å delta i valg.

Kristiansand er kåret til "Årets barne- og ungdomskommune 2007". Det gir inspirasjon. I fortsettelsen av det utfordrer vi ordføreren og byens folkevalgte med følgende spørsmål:

Bør Kristiansand søke om å bli forsøkskommune og prøve ut stemmerett for 16-åringer ved valget i år 2011?

Undersøkelser viser at ungdom er mindre politisk aktive enn andre grupper. Derfor har Kristiansand aktivt arbeidet for å utvikle den demokratiske bevissthet blant barn og unge.
– Bystyret har vedtatt at demokratiforståelsen blant barn og unge skal økes ved å strukturere opplæringen og demokratiarbeidet i tilknytning til klassens time.
– Bystyret har vedtatt, og det er allerede opprettet, et ungdomsutvalg som i dag har fast sekretær. Utvalget er tildelt budsjettmidler og arbeider meget aktivt.
– I alle plansaker som berører ungdom, er elevrådene fast høringsinstans.
– Kristiansand var banebrytende ved tidlig å opprette stilling som "Barn og unges representant". Det er i etterkant blitt en lovbestemt funksjon for alle kommuner.
– Kristiansand bystyre har vedtatt at kommunen skal være pilotkommune i forhold til å prøve ut og utvikle metoder innenfor området "e-demokrati".
– Både oppvekststyret og kulturstyret har to faste representanter fra Kristiansand ungdomsutvalg i sine møter.
– Ved utarbeidelse av kommunedelplaner og kommuneplanen har barn og unge vært sterkt involvert.
– Kulturetaten involverer ungdom for å styre aktivitetene i grendehusene. Det som skjer på Samsen, er på mange måter unikt, med et stort mangfold.

I videregående skole arbeider en også aktivt for å øke kunnskap og engasjement for folkestyret. Det arrangeres en årlig konferanse for elevrådene. "Ministortinget" illustrerer engasjementet.
Barneombudet anbefaler stemmerett for 16-åringer. I Tyskland er det gjort forsøk med 16-årig stemmerett, og det har ført til økt engasjement. 16-åringer betaler skatt, kan bli satt i fengsel og kan sitte i offentlige råd og utvalg, men får ikke stemme på politiske parti ved valg. Det kan Kristiansand kommune nå gjøre noe med.

Kristiansand 20. juni 2008

Dag Vige og Astrid Bekkenes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**