Skoletur, kun for de rike?
I GD den 4. Juli skriver Grete Noen fra Sosialistisk Ungdom om Gratisprinsippets viktige plass i norsk skole i dag, og hevder at skoleturene er en ordning som skaper forskjellsbehandling i skolen. Den vanlige praksisen i forhold til skoleturer både på ungdomsskole og videregående skole er en lengre tur i løpet av tre år, og egenandelen blir redusert til et beløp som er overkommelig for de aller fleste. Gratisprinsippets problem er når det ødelegger en viktig del av undervisningen, som disse skoleturene er. Noen angriper Venstres skolepolitikk for å være for de med tykk lommebok, noe som ikke stemmer. Venstre ønsker tvert imot å ha et godt tilbud for alle ved å sørge for bedre kvalitet, mer variasjon og økt fleksibilitet. En stipendordning for dem som ikke har råd til turene er en av løsningene for å sørge for at alle får være med.
Hvis skolen er et bilde på hvilket samfunn vi ønsker oss, vil ikke SVs skole bidra til å heve det nivået norsk skole ligger på i dag, og det vil heller ikke være en god løsning å fjerne sosiale og nyttig aspekter ved undervisningen som virker motiverende på elevene.
Skoleturer har ikke vært, og vil ikke være noe som skaper sosiale skiller i undervisningen, snarere det motsatte. De mange reaksjonene fra både lærere og elever som ønsker å dra på skoletur er klare signaler om dette. Den største forskjellsbehandlingen som foregår i norsk skole, er den dårlig tilpassede undervisningen som lett kan føre til mistrivsel og utdropping som vi ser i dag.
Den offentlige skolen skal ha et tilbud for alle, men betyr det at skal alle få det samme tilbudet?
Hanne Brønmo, leder i Oppland Unge Venstre