Statsøkonomenes pengegalopp

Akuttmottak må ligge der hvor pasientene er og ikke sentraliseres for å spare penger. Like fullt må ikke pasienter sendes hjem fra sykehus fordi det er billigere med sykehjem. Styrk gjerne eldreomsorgen, men ikke for å spare penger for staten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Medisn, helse

Foto: Microsoft

Vi har en regjering sammensatt av bedriftsøkonomer. Statsrådene har blitt statsøkonomer. Det kan synes som om det er pengene som teller og ikke tjenestene. Jeg skal bruke sykehusene som eksempel på hva som kan skje om helseministeren fortsetter å være statsøkonom.

Helseministeren har signalisert at han vil sentralisere alle akuttfunksjoner for å gjøre dem bedre. Han mener tydeligvis det ikke spiller så stor rolle om det tar litt lenger tid før de skadde kommer til akuttmottaket, bare mottaket har dyktig nok personell. Da lurer jeg på hvorfor vi har ambulansehelikopter?

Er det ikke slik at i en akuttsituasjon er tiden helt vesentlig? Det er tiden det tar før pasienten kommer til akuttmottaket eller akuttapparatet kommer til pasienten som er avgjørende. Men det er selvsagt billigere med færre akuttmottak og dermed mindre personell på jobb samtidig. Og transport er kanskje en annen statsøkonoms problem?

Se på Østfold. Nå har vi sentralisert akuttkirurgi til ett sykehus. Dette mottaket har for liten kapasitet, pasientene blir sendt rundt på turne i fylket og mange lider mer enn de får hjelp. Vi har lest om forferdelige resultater av dette. Det er en skam, også for de som må jobbe der under slike forhold.

Kjære Bjarne Håkon, ikke fortsett med å være statsøkonom. Husk hva dere lovte; Ingen akuttfunksjon skal legges ned. Ha akutten der hvor det er behov. Der hvor vi vet at ting skjer. La folk slippe å lide for at du skal spare på skillingen.

Det andre signalet helseministeren har kommet med, er å gi kommunene mer penger slik at pasientene kan sendes dit når de skrives ut fra sykehuset. En statsøkonom vil tenke; Det er billigere å drive en sykehjemsplass enn en sykehusseng. Her er det skillinger å spare i pengegaloppen. Så derfor Bjarne Håkon, ikke vær statsøkonom igjen. Ikke tenk slik.

Omsorg, senior, helse

Foto: Microsoft

Tenk heller som Venstre; Det ville vært flott å sende folk hjem til kommunene dersom de er friske nok og støtteapparatet er godt nok. La kommunene beholde nok skatteinntekter til at de kan sikre god nok lege- og pleiedekning i eldreomsorgen. Med flere eldre som lever lenger vil det også være flere som trenger pleie og omsorg. Borgerne er derfor avhengig av at stat og kommune samarbeider. Tjenestene må være lokale, der folk bor.

Slutt å vær statsøkonom, Bjarne Håkon. Tenk heller på menneskene, både de som er avhengig av helsevesenet og de som jobber der.

Sindre Westerlund Mork
Leder i Østfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**