Ledelinjer
Vi skriver 2008 og det politiske miljø og media har i mange år snakket mye om universiell utforming. Samtidig leser vi at Bjørn Gunnar Aasbø og de øvrige lokale representantene for handikapplaget føler seg oversett i det offentlige rom.
Universell utforming blir dermed lett en politisk frase når ledelinjer og andre tiltak for handikappede uteblir i det offentlige rom. Risør kommune har f.eks vedtatt at 2 % av byggekostnadene ved etablering av offentlige bygg skal benyttes til kunstnerisk utsmykking, og har også oppnevnt en egen komité som skal ivareta den kunstneriske utformingen. Det er kanskje på tide at vi tenker i samme retning når det gjelder universell utforming uttaler Jan Einar Henriksen (V), som også er leder av Risør kommunes utsmykningskomité.
Ved reiser i inn- og utland ser vi ved selvsyn mange gode (og selvsagt også noen dårlige) eksempler på tiltak overfor svaksynte, rullestolbrukere og andre brukergrupper. Tiltak som lett bør kunne etableres i våre omgivelser selv om de fargemessig bryter med de grå unisteinflatene vi er vandt med i Risør.
Verdigrunnlag
Etablering av godt synlige og ikke minst funksjonelle tiltak som ledelinjer osv handler til syvende og sist om synlige politiske verdivalg som vil bli lagt merke til langt utenfor Risør kommunes genser.
Det krever imidlertid gode politiske vedtak og vi ønsker i så måte et konstruktivt samarbeid med handikapplagets representanter avslutter Jan Einar Henriksen (V).