www.ssb.no

Vis meg dine favorittbokmerker på internett og jeg skal si deg hvem du er. Antagelig er det ganske sant. Vi har vel alle våre nettsteder vi bare må innom hver dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Tonje Løwer Gurholt

Venstre.no, ta.no, og varden.no er de som får flest treff av meg, samt et stort antall andre aviser. Men så, kommer nok en litt uvanlig favorittside. Den heter ssb.no. Statistisk sentralbyrå. Høres gørr kjedelig ut, men nei. Det er et nettsted som er det nærmeste jeg kommer fakta på svært mange spørsmål.

"I gamle dager fantes det ingen statistikk, derfor måtte man slå seg til ro med løgn."

Det er helt utrolig hva man kan finne ut på denne siden. Det er en kilde til kunnskap som føles helt ustoppelig. En overskrift fører deg videre til faktaopplysninger, nøkkeltall, grafiske fremstillinger, tall sortert etter alle tenkelige kriterier, linker videre til nettsteder som handler om tema, publikasjoner, forskning, ordforklaringer, linker til de nyeste tabeller om tema. Jeg får en ekte følelse av å surfe på nett når jeg går inn på ssb.no. Ved at et oppslag fører meg videre til neste oppslag, og slik fortsetter det.

Den statistikken som er første oppslag når jeg skriver denne kronikken, er kommuneregnskapsstatistikk som viser en betydelig svekkelse av kommunenes økonomi i 2007. Det nytter lite at kommunalministeren sier hun har gitt kommunene et historisk økonomisk løft og økt handlingsrom, når statistisk fakta viser noe annet. Netto driftsresultat som er et viktig begrep i kommunebudsjettet var i 2006 på 12,8 milliarder, men er redusert til 5,5 milliarder i 2007. Altså over halvert netto driftsresultat..

"Med statistikk kan man bevise alt – også det motsatte."

Ssb.no handler mye om omsetning, avkastning og forbruk. Men det er også statistikk som er at generell allmenn interesse. Visste du f.eks. at avfall fra husholdningene i 2007 var på 2.0 millioner tonn? Dessuten at 7 av 10 ledere er menn, og 3 av 5 stortingsrepresentanter er menn. At kvinner leser dobbelt så mye ukeblad som menn, og i 2007 bruker 2 av 3 internett daglig. Eller at folketallet i Norge når jeg sitter her og skriver denne kronikken går fra 4 769 782 til 4 769 858. Og i verden fra 6 679 778 477 til 6 679 868 516. Telleruret viser at verdens befolkning øker med fem personer pr. sekund.

Fra ssb.no har du også inngang til Kostra, som er en forkortelse for kommune-stat rapportering. Det er et viktig nettsted for politikere. Her kan man slå opp enkelte budsjettposter og sammenligne med andre kommuner. Men det er ikke gitt at alle tall også sier noe om kvaliteten, og det er viktig å ha med seg når statistikk leses. Innholdet bak statistikken må også være en del av slik vurdering. Et eksempel er hvis en kommune bruker svært lite på økonomisk sosialhjelp. Så kan det bety at de er gode til å forebygge og hindre at folk trenger økonomisk sosialhjelp. Alternativt kan det tolkes slik at kommunen er smålig og ikke gir den hjelpen folk har krav på.

"Statistikker beviser at kvinner er bedre bilister enn menn. Der ser man enda en gang hvordan man kan lyve med tall."

Når det derimot er snakk om hvor mange som heter hva og hvor mange som har fødselsdag i dag, er det de tørre fakta som gjelder. Men det kan også til tider være interessant kunnskap. F.eks. hvis jeg skriver inn hele mitt fulle navn, så er det tydeligvis ikke mange andre enn meg som heter akkurat det. Men det er 5108 stykker i Norge som har Tonje som eneste fornavn. Greit å vite.

"Å feire fødselsdag er sunt. Statistikken viser at de som feirer flest fødselsdager, også er de som lever lengst."

Slår man opp på statistikk i Wikipedia, kommer følgende betegnelse for statistikk frem: "Statistikk er vitenskapen og praktisering av menneskelig kunnskap gjennom bruk av empiriske data. Den er basert på statistisk teori som er en gren av matematikk. Innenfor statistisk teori er tilfeldighet og usikkerhet utformet ved hjelp av sannsynlighetsteori. Statistisk praksis inkluderer planlegging, innhenting av data, opplisting av data, kalkuleringen og tolkningen av usikre observasjoner. Siden målet til statistikk er å produsere den “beste” informasjonen fra tilgjengelige data, kategoriserer noen forfattere statistikk under beslutningsteori."

Ikke veldig frodig beskrivelse, men du burde kikke innom ssb.no likevel. Statistisk sett tror jeg helt sikkert at akkurat du finner noe av interesse.

"Statistikk er som bikini: De viser noe interessant og skjuler noe vesentlig."

Tonje Løwer Gurholt
(En kronikk skrevet for Telemarksavisa)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**