Vardø på arbeidsledighetstoppen
– Som det svært fiskeriavhengige samfunnet Vardø er, må regjeringa sammen med lokalsamfunnet vise handlekraft for å skape arbeidsplasser igjen innen fiskeindustrien. Vardø har opplevd stor arbeidsledighet over altfor lang tid og dermed også stor fraflytting, sier Vera Lysklætt.
“Kerak”-kvota
Lysklætt stilte denne uka et spørsmål til fiskeri- og kystminister Helga Pedersen om den såkalte "Kerak"-kvota ei kvote som i sin tid ble tildelt som ei virkemiddelkvote for å styrke Vardø-samfunnet. "Kerak"-kvota ble gitt med betingelser om at fisken skal produseres av de bedriftene som mottar den. – Ettersom det ikke eksisterer godkjente lokaler for slik produksjon i Vardø i dag, er denne kvota unyttig for Vardø, sier Lysklætt.
Vardø-samfunnet etterlyser handling
Pedersen uttaler i sitt svar til Lysklætt at hun er bekymret for Vardø-samfunnet og at hun ønsker å snu utviklingen. – Dette tror jeg henne på, men folk i Vardø er utålmodige. Ting tar tid, og i Vardø tar ting altfor lang tid nå, fortsetter Vera Lysklætt.
Kreves nytenkning
Venstre mener det må tenkes nytt rundt bruken av fiskekvoter slik at de kan skape ringvirkninger i form av arbeidsplasser og optimisme. Lysklætt stilte fiskeri- og kystministeren spørsmål om det kan være en mulighet at Vardø kommune kan få disponere "Kerak"-kvota og fordele den først og fremst til den lokale flåten men også som et lokkemiddel for fremmedflåten slik at råstoffgrunnlaget kan bli så stort at det ville være interessant å investere i produksjonsbedrifter i Vardø igjen.
I svaret sier Helga Pedersen bl.a. at "Kerak"-kvota nå er fordelt som strukturkvote på trålere eid av Aker Seafoods ettersom to anlegg i Vardø som er tilgodesett med leveringspliktig råstoff fra denne kvota ikke er i drift. Hun svarer videre at Vardø kommune ikke fyller deltagerlovens kriterier for å få erverstillatelse eller bli tildelt konsesjon eller kvote. – "Kerak"-kvota er ei virkemiddelkvote som er beregna på Vardø-samfunnet. Det blir da helt feil at dette fiskeråstoffet skal sendes til andre steder enn Vardø, sier Vera Lysklætt.
Få lysene tilbake
– Jeg er ikke imponert over den jobben, eller mangel på sådanne, Kjell Inge Røkke og Aker Seafoods har lagt ned i Vardø. Og jeg støtter bystyret i Vardø fullt ut når de sier at de vil ha tilbake de 2,8 trålkvotene fra Aker Seafoods. Vardø har vært seigpint i altfor mange år, så jeg håper virkelig at regjeringa kan ha fullt fokus i tida framover for å finne konkrete og stabile løsninger for dette svært fiskeriavhengige samfunnet. Venstre og regjeringa vil ha lys tilbake i husan og da må vi sammen med lokalsamfunnet skape arbeidsplasser, avslutter Vera Lysklætt.