Mosseskogen som kulturområde

Det har vært mye diskusjon rundt bevaring av Mosseskogen. Venstre ønsker å bevare dette viktige kulturområdet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


I arbeidet med en kommunedelplan for området fra Verket til Kambo, skal det blant annet vurderes hvor det skal bygges ut med boliger og hvor vi skal verne om grøntarealer og andre viktige områder for de neste generasjoner. Mosseskogen er sentral i denne vurderingen på flere måter, både ut fra en historisk betydning og som et sentralt friområde for boligområdene som omkranser skogen.

Skog høst løv sti marka

Foto: Jan Harsem

I planprogrammet for Kommunedelplan for kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap i Moss kommune 2009-2012, er kulturområdet Mosseskogen med i vurderingen. Dette området er over tid blitt kartlagt etter initiativ fra velforeningene. Det har resultert i en omfattende dokumentasjon som uten tvil viser at Mosseskogen er et kulturområde som må bevares.

Samtidig som ønsket om å bevare dette flotte miljøet har fått økende politisk oppslutning, står vi i dag overfor en kritisk tid for å få bevart det. Ulik bruk og belastning medfører at det er nå eller aldri, for å sette det på spissen. Arbeidet med minneplanene og kommunedelplanen for bydelen haster.

Fylkeskommunen har også startet et arbeid for en kulturminneplan. Venstre har påpekt både i Moss og i Østfold fylkeskommune, at det er viktig at man forener krefter og samkjører seg slik at vi får mest mulig ut at det arbeidet som begge gjør. Vi vet at det er andre som er opptatt av det samme og vi har tro på at dette blir fulgt opp, selv om vi også følger med.

Dersom vi går inn i området Mosseskogen og ser på viktige enkeltpunkter som har stor betydning for helheten, er det grunn til å være urolig. Selv om Venstre anerkjenner grunneieres rett til å forvalte skogen i tråd med lover og regler, er det likevel grunn til uro over at dette også, i alle fall delvis, ser ut til å ha ødelagt viktige kulturminner i området.

Ved hogst ved Mosseskogen velhus kan den aller eldste kongevegen ha blitt oppkjørt. Videre ser det ut til at langt verre ting har skjedd og kan skje ved inngangen til Molbekkområdet langs den yngste kongevegen. Det er den vi i dag kaller kongevegen når den fortsetter i nordenden av Gamlevegen ved retterstedet.

Hogstmaskiner har kjørt opp hele vestsiden av vegen, som her har hatt sin opprinnelige form og vært godt bevart. Nå er den i ferd med å miste stabiliteten i veikanten og dermed kan den sakte men sikkert forvitre. Samtidig er den steinsatte drenskanalen på denne vegen et stykke nordover før vi tar av til Molbekk, kjørt i filler og dermed kommer nå vannet opp i vegbanen og vasker ut kjørebanen og vegkanten.

Det er registrert gravplass langs kongevegen mot Kilsbakken. Både vegen og gravplassen kan være truet som følge av utvidelse/opprusting av næringsarealet i nordenden av den gamle fyllinga. Dersom det skal fortettes i bebyggelsen langs Oslovegen mot Kilsbakken, må vi være ytterst forsiktige i forholdet til slike kulturminner.

Så må vi også huske på at i tillegg til de rene kulturminnene er det også kulturmiljøer som vegsystemet i skogen, samt kulturlandskapet som inneholder en rekke biologiske miljøer som i seg selv kan være bevaringsverdige.

Venstre har lovet at vi skal være med på å bevare dette kulturområdet. Samtidig er vi klar over at det er nødvendig å forvalte dette i samarbeid med grunneierne. Venstre ser derfor for seg at det må utarbeides forskrifter som legger rammer for en slik forvaltning. Det må være mulig for grunneiere å bidra til at skogen pleies samtidig som de ulike kulturkvaliteter holdes i hevd.

Kulturminneplanen utarbeides nå og skal legges fram for politikerne tidlig i høst. Venstre skal være på vakt slik at vi ikke uthuler de unike kvalitetene som befinner seg i Mosseskogen. Både vi selv og våre etterkommere er avhengig av at vi nå er våkne.

Johan Christian Tønnesen
Leder i Moss Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**