Språkmeldinga må følges opp med ressurser

– Det er mange gode tiltak i språkmeldinga som ble lagt frem i dag, men det er avgjørende at tiltakene også følges opp med tilstrekkelige økonomiske ressurser, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande, som særlig er opptatt av at utdannings- og forskningsinstitusjonene får et løft i forbindelse med språksatsingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Meldinga sier mye riktig om språksituasjonen innenfor høyere utdanning og forskning, men skal tiltakene ha noen effekt må de rødgrønne snarest styrke den økonomiske situasjonen for våre høyere utdannings- og forskningsinstusjoner, understreker Skei Grande.

Hvileskjæret har kostet
– Vi skal huske på at hvileskjæret med kutt i basisbevilgninger som Regjeringen innførte for halvannet år siden langt på vei har tappet institusjonene for ressurser. Når meldinga tydeliggjør at universiteter og høyskoler har ansvar for å vedlikeholde og videreutvikle norsk fagspråk må også sektoren tilføres tilstrekkelige ressurser, sier Skei Grande.

Tegnspråk får offisiell status

 - Venstre har lenge kjempet for at tegnspråk skal få fullverdig status, sier Trine Skei Grande.

– Venstre har lenge kjempet for at tegnspråk skal få fullverdig status, sier Trine Skei Grande.
Foto: Rune Kongsro

Meldingen slår også fast at tegnspråk er et fullverdig språk og skal forankrer i den offisielle norske språkloven. Skei Grande ønsker Regjeringen velkommen etter.

– Venstre har lenge kjempet for at tegnspråk skal få fullverdig status, og vi har gang på gang påpekt dette overfor kulturminister Giske — uten å få gjennomslag, understreker Skei Grande.

Har tatt lang tid
Skei Grande viser blant til at Venstre allerede høsten 2005 gjorde kulturministeren oppmerksom på at det forelå en ferdig utredning fra ABM-utvikling om å innføre tegnspråk som offisielt språk, og at det var viktig å følge dette opp.

– I budsjettinnstillingen for 2007 fikk vi kun støtte fra Høyre og KrF i dette, påpeker Skei Grande, som stiller seg undrende til at det har tatt så lang tid for Regjeringen å konkludere i dette spørsmålet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**