Spesialistsykepleiere er viktigere enn rådmenn

– Mange er lei av regjeringen, men de fleste av dem vil ikke ha Frp som alternativ. De vil ha en anstendig borgerlig politikk, sa Venstre-leder Lars Sponheim på partiets oppsummering i dag. Han varslet store reformer i offentlig sektor for å ta vare på velferdsstaten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Vi som er glade i offentlig sektor og vil ta vare på velferden, må reformere den. Ellers blir svaret den privatiseringen som høyresiden står for, sa Sponheim. Han pekte på at "verdens rikeste land" også er "verdens dyreste land", spesielt i arbeidsintensive virksomheter som store deler av offentlig sektor er. Derfor må vi gjøre ting smartere, sa Sponheim.

Dansk modell
Venstres programkomité, som ledes av Ola Elvestuen og der Sponheim er medlem, vil i august sende ut et notat om kommunestruktur, der alternativene er regionkommunemodellen eller en dansk modell der kommunene får "mildt press" til å slå seg sammen.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen
Foto: Sveinung Bråthen

— Venstre har aldri hatt lyst til å slå sammen kommuner, men hvis ikke kommunene blir større klarer de ikke å løse velferdsoppgavene. Det vil i neste omgang tvinge fram en ytterligere statliggjøring og sentralisering, sa Ola Elvestuen.

Nødvendig
Større kommuner er nødvendig for å ta mer av den omsorgen som i dag svikter, og som også gjør at sykehusene er et pengesluk uten stans.

— Samfunnet vil spare enorme beløp og omsorgen blir bedre dersom flere eldre får behandling lokalt, sa Sponheim. Uten en viss størrelse taper kommunene kampen om viktig kompetanse. Spesialistsykepleiere er viktigere enn rådmenn, sa Sponheim.

Strukturkonservatisme
Han mener strukturkonservatismen er den største svakheten ved dagens regjering. Partiene låser hverandre fast og modernisten Stoltenberg får ikke gjort noe. Sentralbanksjefen rettet skarp kritikk mot regjeringen da han i en høring i Stortinget påpekte at produktivitetsveksten i offentlig sektor er stanset opp.

— Dette er en stor trussel mot velferden og den norske modellen, sa Sponheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**