Slipp ungdommen til!

Norge har en elendig valgoppslutning, ved kommunevalget i 2003 var den på 59,0 prosent. Endringer trengs. Unge Venstre tenker nytt og vil senke terskelen for valgene, vi oppfordrer politikerne i Sandnes til å ta en gjennomgang og søke om prøveordning der kommunens 16-åringer får stemmerett i 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Alexander Sjursæther

Forrige fredag la regjeringen frem sin stortingsmelding om lokaldemokratiet i Norge, her sier regjeringen at den ønsker at flere ungdommer skal ta i bruk stemmeretten sin, og vil åpne for stemmerett til 16-åringer allerede ved valget i 2011.

Dagens 16-åringer kan sone straff i fengsel, få barn, betale skatt og sitte i offentlige råd og utvalg, men de får ikke være med å delta i lokalpolitiske spørsmål.

Unge Venstre viser til flere andre land som har 16-årig stemmerett, erfaringene fra blant annet Tyskland viser at valgdeltagelsen for 16- og 17-åringer er høyere enn for den tradisjonelle gruppen førstegangsvelgere, og høyere enn for velgere opp til 35 år. Den nye velgergruppens partivalg skilte seg ikke ellers fra resten av befolkningen.

Unge Venstre kjempet også ved forrige lokalvalg for at man skulle innføre en prøveordning med stemmerett til 16-åringer, forslaget ble møtt med skepsis fra alle partiene som Sandnesposten spurte, i dagens utgave virker flere positive. Daværende kommunalminister, Åslaug Haga, sa nei til alle søknader uansett. — Nå har Magnhild Meltveit Kleppa åpnet for at norske kommuner kan innføre denne prøveordningen, og jeg håper Sandnes-politikerne i det minste vurderer å søke, uttaler Alexander Sjursæther.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**