Rødgrønt rentehopp

meningsinnlegg av Jostein Toftebakk, Bodø Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Den rødgrønne regjeringas inflasjonsdrivende finanspolitikk har igjen tvunget sentralbanksjefen til å sette opp styringsrenta, nå til 5,75%. Da er det fristende å minne litt om historikken. Da KrF, Høyre og Venstre overtok regjeringsmakta fra Stoltenberg i 2001 var styringsrenta på hele 7%. Jeg tok selv opp mitt første boliglån dette året og husker meget godt hvilken belastning det var. Men jeg husker også hvordan renta sank jevnt og trutt helt til styringsrenta var nede på 1,75 % i 2005.

Etter at de rødgrønne overtok regjeringsmakta i 2005, har renta steget like jevnt og trutt. Og resultatet ser vi nå: de nyetablerte sliter med å klare sine låneforpliktelser og mange må selge sine dyrt ervervede boliger med tap. Regjeringens uansvarlige finanspolitikk tar fra dem som sliter med store lån og gir til dem som har penger i banken.

Alternativet til denne politikken ligger ikke hos FrP; for dem er offentlig pengeforbruk aldri noe problem og deres like rentedrivende politikk vil gi høyere levekostnader for folk flest om de blir tiltrodd regjerinsmakt. Sentrum-Høyre-alternativet er det eneste som vil gi en ansvarlig finanspolitikk og lave renter, det ligger i ambisjonene og det viser historikken.

Jostein Toftebakk, Bodø Venstre

Jostein Toftebakk

Foto: Jostein Toftebakk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**