Flere studentboliger i de store byene

I går presenterte SSB tall fra leiemarkedsundersøkelsen 2008 (LMU). Norsk studentunion har uttalt at regjeringen bør møte de høye leieprisene med å bygge flere studentboliger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Norsk studentunion og Ingvild Reymert har helt rett i at høye leiepriser må møtes med å bygge flere boliger. Det er behov for økt bygging av studentboliger for å møte etterspørselen fra en fremtidig økning både i studenttall og befolkning for øvrig, og ikke minst for å legge til rette for internasjonale studenter som kommer til Norge for å studere, sier Venstres utdanningspolitiske talsperson Odd Einar Dørum.

– Men Regjeringen synes ikke å være opptatt av problematikken. Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa har i et svar til Venstre sagt at hun ikke er bekymret for antallet boliger til ungdom og studenter, men mer bekymret for boliger til eldre. Dette er for defensivt! Venstre har vedtatt et mål om at det skal bygges minst 1000 studentboliger årlig for å sikre et godt velferdstilbud, sier Dørum.

Vil oppheve kostnadsrammen for studentboliger
I tillegg til at bevilgningene til bygging av studentboliger over statsbudsjettet de siste årene har vært utilstrekkelige, har de samskipnadene som faktisk har fått boligtilsagn møtt store hindringer i et stivbent regelverk i tillegg til utilstrekkelige økonomiske rammer.

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum
Foto: Rune Kongsro

– Venstre vil gå offensivt til verks og endre systemene for bygging av studentboliger for å møte etterspørselen, og for å gjøre boligsituasjonen for studenter betraktelig lysere i årene som kommer. Kostnadsrammen for studentboliger er ikke lenger hensiktsmessig, særlig i storbyene, og bør derfor oppheves. I stedet vil vi sette inn Husbanken som kvalitetssikrer i studentboligprosjekter. Dessuten bør snarlig tilskuddet per hybelenhet heves til 300 000 kroner samtidig som det sørges for årlig indeksregulering av dette, mener Dørum. Videre legger Dørum til at dette er tiltak som øker byggekostnadene, men samtidig øker studentboligenes levetid, minsker vedlikeholdskostnader og gjør dem mer tilgjengelige. Slik sett er det samfunnsøkonomisk lønnsomt på sikt.

Venstre vil:

Legge til rette for 1000 studentboliger i året.
Oppheve kostnadsrammen for studentboliger og sette inn Husbanken som kvalitetssikrer i
studentboligprosjekter.
Heve tilskuddet per hybelenhet til 300 000 kroner og sørge for årlig indeksregulering av dette.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**