Allerede i 2003 gikk Havforskningsinstituttet ut og frarådet all petroleumsaktivitet i dette området. Ved en eventuell ulykke kan norske fiskerier bli skadelidende i lang tid. Store deler av årskull av egg og larver kan gå tapt samtidig som vandringsmønsteret til torsk kan endre seg. Norsk-vårgytende sild overvintrer også i disse havområdene. Sjøfugl som hekker i fuglefjell og mindre fuglekolonier kan dermed påføres stor skade, direkte av oljesøl og indirekte ved at fisken de livnærer seg på forsvinner. Dette påvirker også sjøpattedyr som beiter i disse områdene. Endret vandringsmønster hos sjøpattedyr, eller reduksjon i populasjonsstørrelsen, vil igjen ramme Norge som turistdestinasjon. Turistfiske i "rent hav" og sjøpattedyrsafari er viktige inntektskilder i dette området og kombineres dårlig med petroleumsaktivitet.
StatoilHydro leter desperat etter nye områder for olje- og gassutvinning. De høye oljeprisene gjør det nå mulig å utvinne olje der det før ikke var lønnsomt, som fra oljesand i Canada og i mindre områder utenfor norskekysten. I den forbindelse jobber de på spreng for å få åpnet nye områder i Norge, og Helge Lund har ikke tråkket forgjeves i regjeringskontorene. Olje og energidepartementet har foreslått hele 104 nye leteblokker i 20. konsesjonsrunde. Blant disse er det flere som de rødgrønne regjeringspartiene ville verne i 2005, av miljøhensyn! Statens Forurensingstilsyn (SFT) sier bestemt nei til 70 av disse 104 leteblokkene, mens Direktoratet for Naturforvaltning avviser hele 80 områder. Seks av de foreslåtte områdene grenser til de vernede områdene i Lofoten og Vesterålen.
Lavere aktivitet på norsk sokkel (les: mulig lavere skatteinntekter til staten) og økende energibehov, forsvarer ikke økt petroleumsaktivitet i våre viktigste fiskeområder. Fremtidens energi må komme fra fornybare energikilder, og dette krever nye løsninger. Hva er den rødgrønne regjeringens ambisjoner? Finansministeren diskuterer internasjonal kvotehandel, mens oljeministeren diskuterer CO2-fangst med oljesjeiker i Saudi-Arabia. Dette er passiv miljøpolitikk, som lurer velgerne til å tro at vi kan kjøpe oss fri fra forurensing og klimaendringer.
Venstre ønsker en aktiv og bærekraftig miljøpolitikk, som viser at Norge tar ansvar for egne utslipp, ikke bare ved CO2-fangst, men ved en kraftig innenlands reduksjon i utslippene. For å komme dit må petroleumsaktiviteten ned og satsingen på fornybare energikilder økes kraftig. Kanskje er dette noe den nye olje- og energiministeren vil prioritere høyt ? En naturlig start vil i alle tilfeller være å frede havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen – og prioritere fisken fremfor olje og gass.
Les mer om kampanjen «Ja til oljefriesoner utenfor Lofoten og Vesterålen» her.
Oppropet mot leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen kan du skrive under her.
Ulla Nordgarden
[email protected]