Stimuler lokaldemokratiet gjennom lett tilgjengelig informasjon

I kommunestyremøte 18 juni stilte Venstre skriftlig spørsmål om status og planer for informasjon om politiske saker på kommunens nettsider. Først var den leverte interpellasjonen ikke blant sakspapirene. Etter en pause med lesing av reglement ble dokumentet omdelt og saken tatt opp som skriftlig spørsmål. Gledelig nok svarte ordføreren at alle innkallinger til og referater fra politiske utvalg blir tilgjengelige på nettsidene fra høsten av. Da får kommunen nytt publiseringssystem.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Informasjon er viktig i dagens samfunn. Oversiktlig og enkel tilgang til informasjon om politiske prosesser i kommunen er en forutsetning for at borgerne, og ikke bare vi politikere, har reelt innsyn i de saker og prosesser som vi politikere behandler på vegne av Haldens befolkning. Dette er agjørende for at borgerne skal engasjere seg i og bry seg om de vedtak og og tiltak vi som politikere setter i verk. Oversiktlighet og åpenhet er også et svært godt virkemiddel mot korrupsjon. Det siste har vi sett beklagelige eksempler på noen steder i Norge.

I Halden, som skal forsvare et ry innen informasjonsteknologi, må kommunen ligge i forkant når det gjelder bruk av slik teknologi for å ivareta de krav til åpenhet som et moderne samfunn krever. Halden kommune har et stort forbedringspotensiale på dette området. Med dagens teknologi er det ikke særlig ressurskrevende å gi nettilgang for samtlige innkallinger og protokoller fra kommunestyre, formannsskap og utvalg

Pr 2. juni er det kun for kommunestyret og hovedutvalg for bygg, plan og teknisk drift at det er tilgang til innkallinger og protokoller på kommunens nettsider. I tillegg savnes protokoll fra tre kommunstyremøter og innkalling fra ett av disse. Alle disse møtene behandlet saker som har vært, og til dels er, gjenstand for omfattende offentlig debatt.

Med bakgrunn i dette ønsker Venstre å spørre ordføreren om hvilke tiltak som så langt er planlagt eller iverksatt for å gi innbyggerne bedre innsyn i politiske prosesser, inkludert elektronisk adgang til innkallinger og referater for møter i samtlige av kommunens politiske organer.

Saken ble framført av Geir Helge Sandsmark (V) som møtte som vararepresentant for Tone Skråning (V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**