Et hav av muligheter for Haugalandet

Skal vi løse de utfordringene vi står overfor i klimapolitikken, er både «mange bekker små» og store grep nødvendige. Det spennende og inspirerende er at vi står overfor et hav av muligheter, også i bokstavelig forstand.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Av Gunnar Kvassheim (V), leder av Stortingets Energi- og miljøkomite

Gunnar Kvassheim

Gunnar Kvassheim

Haugalandet kan komme til å spille en nøkkelrolle når det gjelder et av de store grepene som må tas, med massiv satsing på marin energiproduksjon.
Først litt om de små bidrag: Mange bekymrer seg over at prisen på elektrisitet vil øke de kommende årene, som en følge av at det norske markedet blir stadig tettere integrert med det europeiske. Forbrukerne gjør lurt i å innrette seg deretter. Det er mulig å unngå høyere strømregning selv om prisen går opp.
Mulighetene for å redusere og effektivisere strømforbruket er betydelig. Med enkle midler kan de fleste husholdninger redusere de årlige kostnadene med flere tusen kroner. Gjennom tilbud om energisjekk av boliger, informasjon om energisparing og merkeordninger av ulike elektriske apparater, kan myndighetene legge til rette for dem som ønsker å redusere strømutgiftene.
Innen byggsektoren er det også mye å hente. Det er mange eksempler på velfungerende næringsbygg som har halvparten av det gjennomsnittlige energiforbruket per kvadratmeter. Mange fornuftige tiltak blir i dag ikke realisert på grunn av mangel på kunnskap og for kort investeringshorisont.
Innen 2020 må det være et mål å få en energieffektivisering på 20 prosent. Det vil være et viktig energi- og klimapolitisk bidrag. Men i tillegg til å husholdere bedre med energien, må vi satse storstilt på økt fornybar energiproduksjon. Her finnes det også mange muligheter. En av de mest spennende mulighetene er å få utløst noe av det store potensialet for marin energiproduksjon. Lykkes vi med å utvikle kommersiell havmølleproduksjon, kan Norge bli storeksportør av ren energi og dermed legge grunnlaget for en storstilt industriutvikling.
I dette perspektivet er det meget oppløftende at StatoilHydro, sammen med Fred Olsen og Lyse Energi, ønsker å etablere en testpark for ulike fornybare energiformer utenfor Karmøy. Målet er å ha en testvindmølle på plass i løpet av 2009. I tillegg arbeides det med planer om bølgekraftverk.
For at denne spennende satsingen skal bli vellykket og få utnyttet sitt potensial, må prosjektene kobles til land og bli en del av en helhetlig satsing. Det har Karmøy kommune tatt konsekvensen av. Det arbeides nå hardt for å legge til rette for et testsenter som har som formål å tilby infrastruktur for testing av ny teknologi innen marin energiproduksjon.
Om kort tid skal olje- og energidepartementet ta en meget viktig avgjørelse, som kan få stor betydning for utvikling av det planlagte testsenteret. Det er planlagt en kabelforbindelse til land fra den pilothavmøllen som skal bygges. Olje- og energidepartementet er bedt om å bidra med 30 millioner kroner, slik at denne sjøkabelen kan utvides for at det også skal bli plass for strøm fra andre anlegg. Dette kan bli av avgjørende betydning for rammevilkårene for videre satsing på marin energiproduksjon utenfor Karmøy.
Det er viktig at Olje- og energidepartementet innvilger søknaden. Industrien har allerede gjort det klart at de skal ta sin del. Det vil være meningsløst om man lager en flaskehals i form av en kabel med for liten kapasitet, når Olje- og energiministeren har sagt at dette er område med et enormt potensial og som det skal satses på.
Venstre foreslo i fjor at det skulle lages en nasjonal strategi for satsing på marin energiproduksjon. Regjeringspartiene stemte ned vårt forslag i Stortinget, men vi fikk det senere med som en del av klimaforliket. Den satsingen som nå planlegges utenfor Karmøy, og en utvidet sjøkabelforbindelse, kan bli viktige elementer i den satsingen Regjeringen har forpliktet seg til. Svaret på Karmøy kommunes søknad om kabelstøtte vil vise om regjeringen mener alvor med sin uttalte vilje til å ta i bruk mulighetene for marin energiproduksjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**