Urovekkende om forskerrekruttering

I går ble det kjent at den bebudede stortingsmeldingen om forskerrekruttering utsettes. Meldingen var i utgangspunktet varslet å komme i vårsesjonen. — Dette understreker bare at Regjeringens forskningssatsing mangler kraft og retning, påpeker Venstres forskningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Dørum viser til at rekrutteringsutfordringene i universitets- og høyskolesektoren er omfattende.

– Vi har store kull med med akademisk ansatte som nå nærmer seg pensjonsalderen, og har et omfattende behov for nye stipendiater som skal fylle disse stillingene, påpeker Dørum.

For svak satsing
I tillegg til at man i statsbudsjettet for 2007 innførte det mye omtalte hvileskjæret for universiteter og høyskoler ble det heller ikke bevilget penger til nye stipendiater.

– Dette var altfor svakt, og et åpenbart brudd på opptrappingsplanen Stortinget stilte seg bak i forbindelse med behandlingen av forskningsmeldingen. I statsbudsjettet for 2008 ble det bevilget midler tilsvarende 350 stillinger, men også dette var for svakt, understreker Dørum, som påpeker at Venstre gjennomgående har prioritert forskning og forskerrekruttering i sine alternative budsjetter.

Regjeringen må levere
I en rapport fra NIFU STEP i fjor ble det anslått et behov for en årlig tilvekst på om lag 520 nye stipendiatstillinger hvert år frem til 2016.

– Dette må statsråd Aasland og Regjeringen levere, men jeg er urolig for at de rødgrønne ikke vil prioritere pengene som skal sikre disse stillingene, og at det er derfor meldingen er utsatt. Det kreves mer enn å halvveis nulle ut et hvileskjær for å gi forskningen det handlingsrommet som er nødvendig, avslutter Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**