Reguleringsplan for Verpen ender i Miljøverndepartementet

Flertallet i kommunestyret nektet å slutte seg til Fylkesmannen sitt reviderte forslag til kompromissløsning for Verpen/Sandspollen. Ikke uventet stemte kun Venstre og SV for.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Seilbåt

Det har vært to meklingsrunder mellom kommunen og Fylkesmannen, men man har ikke blitt enige. I kommunestyremøtet 17. juni sådde AP tvil om Fylkesmannen sin tolkning av Rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden og hva som er best for Hurum og Frp fulgte opp.

-Vi ønsker å avslutte saken i dag, sa Geir Stave (V), som mente at etter retorikken fra Ap å dømme, så blir rettsapparatet siste instans i denne saken.

I saksframlegget opplyste Fylkesmannen at hvis kommunestyret ikke aksepterte det reviderte kompromissforslaget, vil saken bli oversendt Miljøverndepartementet for avgjørelse. Fylkesmannen vil da tilrå at hele pir nr. 4 og pir nr. 5 tas ut av planforslaget (kfr. Fylkesmannens miljøvernavdelings opprinnelige innsigelse til saken).

I den etterfølgende voteringen var det kun Venstre og SV som stemte for kompromissforslaget fra Fylkesmannen og rådmannen sin innstilling falt med 5 mot 24 stemmer.

Venstre ved Gunn-Torill Homme Mathisen ba om protokolltilførsel i saken:

"Hurum Venstre støtter Fylkesmannens reviderte kompromissløsning for Verpen. Det er helt nødvendig at Hurum kommune tar vare på og forvalter kystlinjen slik at allemannsretten sikres. Dette må gjøres i tråd med gjeldende rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden. Det opprinnelige reguleringsplanforslaget for Verpen vil redusere muligheten for tilgang til sjøen og fri ferdsel i strandsonen".

Regjeringen vil ikke lenger sitte å se på at en stadig større del av kystlinjen blir bebygget. 15. februar i år la Regjeringen fram forslag til ny plandel i plan- og bygningsloven, med betydelige endringer i politikken for strandsonen.

-Vi strammer tydelig til i sentrale deler av landet. Hensikten er å beskytte natur- og kulturmiljø for kommende generasjoner. Strandarealer må vernes nå, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten da han uttalte seg om saken. Nå risikerer de verste kommunene å få inndratt retten til å gi dispensasjoner.

Les Tar strandmakten fra kommunene

Les også Lokaldemokrati på ville veier

Venstres gruppe setter sin lit til at Erik Solheim bruker saken i Verpen/Sandspollen til å markere en streng håndheving av plan- og bygningsloven i strandsonen. Det vil skape presedens i lignende saker.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**