Video: Ønsker ny fokus på nordområde satsning

Venstre fremmet nye tanker i bystyret onsdag 18/7. Bystyrerepresentant Terje Cruickshank holdt et fem minutters langt innlegg om ny fokus og tanke sett under behandlingen av Bodø kommunes nordområdesatsning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Men flertallet holdt stø kurs mot navelfokus, og opprettholdt sitt vedtak, med små justeringer som flyplass og reiseliv, men mot satsning og fokus på Nordnorgebanen. Sistnevnte fikk kun støtte fra Rødt og Venstre. Sosialistisk Venstre parti og Senterpartiet ønsker økt fokus på flytrafikk og mindre fokus på jernbane i sin Nordområdesatsning.

Video hentet fra YouTube. For full video klikk her.

Argumentasjonen til Cruickshank var følgende:

Ingen nordområdepolitikk uten Nordområdene!

Slik saken foreligger er den blottet for strategi både for Bodø og for nordområdene, og har slik sett ingen verdi verken for Bodø eller nasjonalt.
Nordområdene er hele Nord-Norge; Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard og havet imellom. Bodø må bidra til å utvikle en helhetlig strategi hvor Nord-Norge sees under ett, og hvor samarbeid med land i arktiske områder inngår.

Nøkkelen for god helhetlig Nordområdesatsning, og for Bodø, ligger i å finne uavhengige selvstendige organisasjoner/ institusjoner å samarbeide med. Universitetet i Nordland (Høyskolen i Bodø) har lang erfaring og kompetanse – og tenker nasjonalt.

Vi må tenke Internasjonalt — tenke Nordområdene — tenke Lokalt — og finne fellesnevnere.

Vi har tre store utfordringer i Nordområdene som det er naturlig for Bodø å ha fokus på: Olje, Havn og Samferdsel:

Olje — ønsket om olje eller ei og et fiskeri for århundrene som kommer — disse tankene må forenes. Nordland, Troms og Finnmark må være suverene med tanke på oljeutvikling eller ei, hvis ikke trekker makten (les Statoil) dette sørover.

Havn — krav, behov og ønsker for en hel landsdel samlet — en helhetlig plan for hele landsdelen, ikke sitte på hvert nes, men tenke samarbeid.

Samferdsel — opprustet hele E6 og Nordnorgebanen, en sak Nord-Norge har stått samlet om siden 1950, men som ikke er nevnt i Nordområdesatsningen. Det er forskjell på samferdsel i nord og sør. Venstres Dørum sa engang av det nordnorske kortbanenettet er våre busslommer.

Saken slik den foreligger er passiv, dette er forståelig, men ikke ønskelig. Når regjeringen i sin Soria Moria erklæring satt nordområdene på dagsorden så trodde nok mange at dette også ville innebære midler til landsdelen og føre til en robust landsdelsoppbygging.

Nordområdesatningen til Bodø kommune slik den ligger i innstillingen viderefører regjeringens ord-nordområde-politkk, bare i smalere målestokk.

Etter snart tre år med "Nordområdesatsning" vet vi ikke hva Norge vil, hva Nord-Norge vil — man savner en helhetlig og langsiktig agenda.

La oss i Venstre komme med en handlings-nordområde-poltikk innstilling, som alternativ og som virkelig tenker vidt:

Bodø må innta en strategisk foregangrolle hvor vi søker en presis og aktiv tilnærming for å synliggjøre og for å vite hva man vil med Nordområdene — i et hundreårsperspektiv!

Vi må tenke Internasjonalt, arktiske land — tenke Nordområdene, Nordland-Troms-Finnmark-Svalbard-havet utenfor — tenke Lokalt, Salten — og finne fellesnevnere.

Vi i nord må selv ta ansvar og ikke overlate til sør om å fremme og utvikle nordområdepoltikk — dette er vårt hjemland, vår framtid, vårt ansvar!
– Vi må heve debatten, vi må heve tankesettet vårt fra lokale forhold til regionen som ett, Nordområdesatsning er ikke gjennomføring av små lokale grep, dette er lokalpolitikk. Nordområdesatsning er søken av fellesnevnerne som skal sikre et framtidig og spennende og levelig nord…

Alternativ forslag til innstilling:

1. Bodø kommune ønsker fortsatt å arbeide aktivt med nordområdesatsingen.

2. Bodø må innta en strategisk foregangrolle hvor vi søker en presis og aktiv tilnærming for å synliggjøre og vite hva man vil med Nordområdene — i et hundreårsperspektiv!

3. Gjennom universitetet i Nordland/ høyskolen i Bodø skal Bodø kommune arbeide for en felles Nordnorsk strategi som skal være førende for den nasjonale satsningen i nordområdene. Bodø skal bidra til å utvikle en helhetlig strategi hvor Nord-Norge sees under ett og hvor samarbeid med land i arktiske områder inngår.

3. Bodø kommune skal prioritere følgende satsingsområder:
Olje — ønsket om en balansert ressursforvalting av olje og fiskeri, for århundrene som kommer. Nordland, Troms og Finnmark må være suverene på ressursforvaltningen i nord.

Havn — En helhetlig plan for krav, behov og ønsker for hele landsdelen samlet.

Samferdsel — En ny plan for opprusting av hele E6 og realisering og modernisering av Nordnorgebanen.

Innstillingen som ble vedtatt med små symbolske korrigeringer kan lastes ned fra kommunens politiske sider – klikk her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**