Nei til eiendomsskatt til tross for sparekniv

I kommunestyremøtet 17. juni vedtok man et økonomisk opplegg for budsjett 2009 og økonomiplan 2009 — 2012. Kommunen må spare penger og det medfører at ostehøvelen tas fram. Politikerne har ikke noe valg, de må kutte, men det smerter. Og de valgte ikke minste motstands vei – innføring av eiendomskatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Penger, sedler

Foto: Microsoft

KUTT
-Administrasjon og politisk styring
Politikergodtgjøring, øvrige administrative kostnader, region/næringsarbeide og reserver reduseres med 1 mill kroner i 2009.
Styringssignaler 2009 — 2012: Samle administrative funksjoner. Gjennomgangen av kommunale utvalg, råd og nemnder og av antall møter/deltagere forutsettes fortsatt arbeidet med tidlig høst 2008. Arbeidet med utvikling av felles utredninger/uttalelseri høringer etc. Fortsetter innen regiosamarbeidene. (Venstre stemte for forslaget)

-Skole/SFO
Skole vurderes redusert med 1 mill kr pr. år — i 2009 halvårseffekt 0,5 mill. Avvente pågående planarbeid Hurumskolen 2015, der det samtidig legges framlegges sak om elevtallsutviklingen, mer ressurseffektiv SFO-drift/vurdering av selvkost, samt vurdering av færre skoler.
Styringssignaler 2009 — 2012: Færre skoler. Se sammenheng mellom skole/barnehage og SFO-struktur. (Venstre stemte for forslaget)

-Barnehage
Reduseres med 0,5 mill kroner i 2009. Styringssignaler 2009 — 2012: Sak om vurdering av privatisering av barnehager er under utredning. Struktur på barnehager, se sammen med skole/barnehage og SFO-struktur. (Venstre stemte for forslaget)

-Helse, omsorg, rehabilitering/habilitering
Redusere med 1 mill kr i 2009. Kritisk gjennomgang av bl.a. kostnader/kostmengder innen kjøkkentjensten. Styringssignaler 2009 — 2012: All videre utbygging skal skje i tilknytning til eksisterende tilbud. (Venstre stemte for forslaget)

-Kultur
Kulturområdets ramme reduseres med 0,3 mill kr. Inndekning gjøres bl.a. ved økt egenandel for kulturskolen. (Venstre stemte mot forslaget)

-Hurum Drift
Renhold reduseres med 0,7 mill kr fra 2009 og øvrig Hurum Drift 0,3 mill kr (Venstre stemte for forslaget)

Forslagene gir tilsammen en reduksjon i driftsbudsjettene på 4,3 mill kr.

Tjenesten Barn, unge og voksne, inkl. NAV, ble skjermet og ikke pålagt kutt i 2009.
Reduserte kostnader 1 mill kroner ved iverksetting av kvalifiseringsprogram/innføring av kvalifiseringsstøtte vurderes for perioden 2010 — 2012, ved redusert antall sosialhjelpsmottakere og størrelse på støtte. (Venstre stemte for forslaget)

Ytterligere reduksjon i tjenesteområdenes rammer fastsettes av formannskapet over sommeren.

Hurum kommune har to-nivå-modell med mange virksomhetsledere og det ble vedtatt å gjennomgå den administrative strukturen med tanke på å redusere lønnskostnadene.

Barnehage-engasjement
Foreldre og barn fra Holmsbu barnehage var til stede i møtet hele dagen for å markere sitt ønske om å beholde barnehagen. Det var i saksframlegget til saken lagt inn "…å vurdere nedleggelse av Homsbu barnehage…", noe som gjorde at små og store var på krigsstien, jmf. oppslag i RHA. Til sin store glede ble de hørt av de folkevalgte og setningen om barnehagen ble enstemmig vedtatt fjernet.

Eiendomsskatt, nei,takk!
Eiendomskatten ble et hett tema i debatten. Den ene etter den andre gikk på talerstolen og sa nei til eiendomsskatt, så også Venstres Geir Stave. AP foreslo at ytterligere utredning av evt. eiendomskatt skulle utsettes. Flertallet (V, H, Krf, SP og Frp) avviste en ytterligere utredning av eiendomskatt. I voteringen ble det 17 mot 11 stemmer i favør å avvise. Som ventet fremmet SV forslag om å innføre eiendomskatt, men fikk bare med seg en utbryter fra AP på det. Dermed er eiendomskatten lagt død i Hurum til glede for mange.

Forslag om konkurranseutsetting
Høyre la fram et notat i møtet fra NHO Service som på oppdrag fra Høyre hadde kommet med en vurdering av konkurranseutsetting innen ulike omsorgstjenester i Hurum kommune. De aktuelle tjenestene var matomsorg (kjøkken Filtvet helsetun), praktisk bistand (hjemmehjelp) og renhold.

NHO Service kom fram til en mulig estimert kostnadsreduksjon på mellom 2,76 — 3,76 mill kroner ved konkurranseutsetting. Basert på dette foreslo Høyre å legge til rette for å konkurranseutsette matomsorg og renhold i Hurum kommune. Forslaget fikk kun Høyre, Venstre og Krf sine stemmer. Til borgerlig sides store forbauselse stemte Frp mot forslaget og det falt med 11 mot 17 stemmer.

Mer i vente
Men Hurum kommune er dessverre ikke ferdig med å kutte. Flere grep må tas til høsten for å komme i økonomisk balanse. Inntil det står Hurum på Robek-lista.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**