Freds- og dokumentasjonssenter i Narvik

Spørsmål behandlet på fylkestingets møte 16.06.2008

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Spørsmål fra Tor Arne Solvoll, Venstre
Fylkesråd for kultur og miljø Geir-Ketil Hansen svarte

Freds- og dokumentasjonssenter, Narvik
Hvordan stiller rådet seg til tiltenkte Freds- og dokumentasjonssenter, Narvik?

Fylkesråd for kultur og miljø Geir-Ketil Hansen svarte som følger:

Fylkesrådet er kjent med at Nordnorsk Fredssenter i Narvik i samarbeid med Nordland Norges Røde Kors Krigsminnemuseum har satt i gang et omfattende arbeid, hvor det langsiktige målet er å etablere et nytt nordnorsk freds- og dokumentasjonssenter.

Det arbeides nå med å etablere en stiftelse, hvor de tre nordnorske fylkeskommunene vil bli invitert til å delta, og hvor prinspippene i den nordnorske kulturavtalen om finansiering søkes lagt til grunn. Fredssenteret opplyser at en søknad til fylkeskommunene om slik deltakelse er under forberedelse.

Nordnorsk Fredssenter har videre som mål å få økt de statlige bevilgningene til drift. I dag mottar senteret 1 mill kr i tilskudd fra Kunnskapsdepartementet, og har som mål å komme opp på samme nivå som Falstadsenteret i Nord-Trøndelag, som mottar 13 mill kr i statlig driftstilskudd.

Videre er fylkesrådet kjent med at Nordnorsk Fredssenter har ambisjoner om å realisere et større nybygg i Narvik sentrum, hvor både krigsminnemuseets samlinger og fredssenterets aktiviteter skal inngå.

Narvik har en helt spesiell plass i vår krigshistorie, og det er viktig at kunnskap om dette blir tatt vare på og videreformidlet til de kommende generasjoner. Samtidig er det viktig med en kontinuerlig dialog og debatt om fredsarbeid, både i en lokal og i en internasjonal målestokk.

Fylkesrådet ser med interesse fram til at Nordnorsk Fredssenter og Krigsminnemuseet utvikler disse planene videre, og vil delta aktivt i en dialog med Narvik kommune, de øvrige fylkeskommunene og staten for å vurdere hvordan et slikt prosjekt kan realiseres.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**