Bygg flere studentboliger

Hver høst meldes det om lange ventelister til studentboliger, særlig i de store byene, og studentsamskipnadenes boliger er fylt gjennom hele året. Det er derfor behov for økt bygging av studentboliger for å møte etterspørselen fra en fremtidig økning i studenttall og befolkning, mener politisk nestleder Øystein Mørkved i et leserinnlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


En økt satsing på bygging av studentboliger er et tiltak som vil gjøre boligsituasjonen for studenter og unge lysere i årene som kommer. Studentboliger er et målrettet utdanningspolitisk virkemiddel som er med på å legge til rette for at også studenter med svak økonomi har mulighet til å bosette seg på studiestedet. Venstre vil derfor at det skal bygges minst 1000 studentboliger årlig, for å sikre et godt velferdstilbud til studenter i Norge.

Bevilgningene til bygging av studentboliger over statsbudsjettet de siste årene har vært utilstrekkelige. Samskipnadene som har fått boligtilsagn møter store hindringer i et stivbent regelverk og utilstrekkelige økonomiske rammer. Venstre vil at vi skal legge bedre til rette for at studentboliger skal kunne bygges med miljøvennlige løsninger og mer tilpasset studenter med ulike behov. Dette er tiltak som øker studentboligenes levetid, øker byggekostnadene, men minsker vedlikeholdskostnadene. Dette gjør boligene mer tilgjengelige og er mer samfunnsøkonomisk lønnsomme på sikt. Venstre vil derfor at kostnadsrammen for å få tilskudd til å bygge studentboliger oppheves, og at Husbanken heller skal være kvalitetssikrer for hvert enkelt studentboligprosjekt. Slik sikrer man at byråkratiet ikke hindrer fornuftig bygging.

Venstre vil:
Legge til rette for at det bygges 1000 studentboliger i året.
Oppheve kostnadsrammen for studentboliger og sette inn Husbanken som kvalitetssikrer i studentboligprosjekter.
Heve tilskuddet per hybelenhet til 300 000 kroner og sørge for årlig indeksregulering av dette.
Jobbe for at studentsamskipnadene skal fritas for eiendomsskatt der dette er innført.
Jobbe for at byene selv skal vedta planer for bygging av studentboliger og inngå avtaler med studentsamskipnadene.

Øystein Mørkved
Politisk nestleder i Nord-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**