Fjern eiendomsskatt på studentboliger

Venstres landsstyremøte behandlet i en uttalelse om studentboliger i helga. Trondheim er en av de byene med lavest studentboligdekning, og for å få gjort noe med dette, så er det viktig at vi gjør tiltak både lokalt og nasjonalt. Derfor foreslo Venstre i gårsdagens bystyremøte å fjerne eiendomsskatten for Studentsamskipnadens boliger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Guri Melby

– Uttalelsen som ble vedtatt på Venstres landsstyremøte i helga tar for seg nasjonale tiltak som å oppheve kostnadstak og heve tilskuddene til samskipnadene, samtidig som den oppfordrer kommunene til å for eksempel fjerne eiendomsskatt for samskipnadenes boliger. Dette har vi forsøkt å følge opp i Trondheim, gjennom å foreslå at Studentsamskipnadens boliger i Trondheim skal bli fritatt for eiendomsskatt, sier bystyrerepresentant og landsstyremedlem Guri Melby.
-De rødgrønnes nei til dette viser at de ikke er villige til å gjøre det som er nødvendig for å få flere studentboliger i Trondheim. De setter alltid skattelette opp mot velferdsgoder, men i dette tilfellet ville skattelette direkte ført til et bedre velferdstilbud for studentene, fortsetter Melby.
– Eiendomsskatten får med dette en unødvendig usosial profil, og det er studentene som må plukke opp regninga.

studenter

I Trondheim greier samskipnaden (SiT) bare å gi boliger til rundt 12 prosent av studentene.
– Dette er for lite til at SiT kan virke prisdempende på det private markedet, og det gir også rom for mange useriøse aktører i denne bransjen, som tilbyr studentene rene brannfeller som hybler til svært stive priser, sier Melby. – Både kommune og stat må nå legge til rette for en kraftig økning i bygging av studentboliger, og Venstres uttalelse om dette kan forhåpentligvis legge et viktig press på regjeringa i dette spørsmålet, avslutter hun.

Under kan du lese uttalelsen i sin helhet.

– Flere studentboliger

Venstres Landsstyremøte utfordrer Regjeringen på å bygge flere studentboliger i de store byene. I svar på et skriftlig spørsmål fra Venstres stortingsrepresentant Trine Skei Grande, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa at hun ikke er bekymret for antallet boliger til ungdom og studenter, men mer bekymret for boliger til eldre. Venstres Landsstyremøte mener dette er for defensivt. Allerede i dag meldes det hver høst om enorme ventelister til studentboliger, særlig i de store byene, og studentsamskipnadenes boliger er fylt gjennom hele året. Det er derfor behov for økt bygging av studentboliger for å møte etterspørselen fra en fremtidig økning i studenttall og befolkning for øvrig.

En økt satsing på bygging av studentboliger i de store byene er et tiltak som vil gjøre boligsituasjonen for studenter og unge betraktelig lysere i årene som kommer. Studentboliger er et svært målrettet utdanningspolitisk virkemiddel som er med på å legge til rette for at også studenter med svak økonomi har mulighet til å bosette seg på studiestedet — dette er en forutsetning for at valg av studiested skal avhenge av akademisk og ikke økonomisk evne. Venstres Landsstyre vil derfor at det skal bygges minst 1000 studentboliger årlig, for å sikre et godt velferdstilbud til studenter i Norge.

I tillegg til at bevilgningene til bygging av studentboliger over statsbudsjettet de siste årene har vært utilstrekkelige, har de samskipnadene som faktisk har fått boligtilsagn møtt store hindringer i et stivbent regelverk og utilstrekkelige økonomiske rammer. Venstres Landsstyre mener at regelverk og økonomiske rammer må legge til rette for at studentboliger skal kunne bygges av varige materialer i god kvalitet, med miljøvennlige løsninger og tilpasset studenter med ulike behov. Dette er tiltak som øker byggekostnadene, men som øker studentboligenes levetid, minsker vedlikeholdskostnader, gjør dem mer tilgjengelige og slik sett er samfunnsøkonomisk lønnsomt på sikt. Venstres Landsstyre vil derfor at kostnadsrammen for å få tilskudd til å bygge studentboliger oppheves, og at Husbanken heller skal være kvalitetssikrer for hvert enkelt studentboligprosje kt. Slik vil man sikre at byråkratiet ikke hindrer fornuftig bygging.

Venstre vil:
Legge til rette for 1000 studentboliger i året.
Oppheve kostnadsrammen for studentboliger og sette inn Husbanken som kvalitetssikrer i studentboligprosjekter.
Heve tilskuddet per hybelenhet til 300 000 kroner og sørge for årlig indeksregulering av dette.
Jobbe for at studentsamskipnadene skal fritas for eiendomsskatt der dette er innført.
Jobbe for at byene selv skal vedta planer for bygging av studentboliger og inngå avtaler med studentsamskipnadene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**