Uttalelse: Vern våre verdifulle gyteområder – stans seismikkskytingen nå

Venstre vil ha petroleumsfrie soner i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen og på Møresokkelen. Dette er de viktigste gyteområdene for torsk og sild langs kysten. Med blant annet oljeutslippet fra Statfjord A friskt i minne kan vi ikke ta sjansen på at oljeutvinning vil foregå uten at viktige fiskeri- og miljøverdier risikerer å gå tapt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Grønt lys til utvinning i noen områder må kombineres med rødt lys i de mest konfliktfylte og sårbare områdene og gult lys i de områdene hvor vi ikke har nok kunnskap. En balansert petroleumspolitikk innebærer også økt satsing på annen næringsutvikling, særlig i tilknytning til naturverdier, fiske og reiseliv.

Skader fiskeriressurser
Venstre er sterkt imot Regjeringens fremgangsmåte i seismikkskytingen i havet utenfor Lofoten og Vesterålen som er i ferd med å ødelegge samarbeidsklimaet mellom myndighetene, oljeinteressene og fiskeri- og miljøinteressene. Seismikkskyting forstyrrer fiskens vandringer og kan skade gytingen og fiskeriressursene.

Venstre vil ha en restriktiv petroleumspolitikk hvor man tar hensyn til miljøverdiene og fiskeriinteressene, og hvor man har større fokus på petroleumsaktivitet i områder som allerede er åpnet. Det er både god miljøpolitikk og god ressurspolitikk.

Venstres landsstyre vil ha ny kurs i regjeringens petroleumspolitikk og krever følgende:
– Regjeringen må støtte Venstres forslag i Stortinget om umiddelbar stans i seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen.
– Regjeringen bør si nei til oljeleting i konfliktfylte havområder gjennom 20. konsesjonsrunde. Alle relevante fagmiljø peker på at Oljedirektoratets forslag til utlysning gjennom 20. konsesjonsrunde er en trussel mot miljøet og arbeidet med blant annet helhetlig forvaltning av Norskehavet. Regjeringen må følge disse rådene.
– Det må innføres varige petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen og på Møresokkelen. Regjeringspartiene må avklare disse spørsmålene før valget i 2009.
– Satsingen på økt kunnskap om viktige natur og miljøverdier i sårbare havområder må trappes opp betydelig i forbindelse med statsbudsjettet for 2009.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**