Skedsmo må ta imot flere flyktninger

Venstre mener at når det kommer flere flyktninger til Norge, må også Skedsmo kommune være med å ta sin del av ansvaret. I kommunestyremøtet i dag vil Jostein Pedersen stille spørsmål til ordføreren om hun mener at Skedsmo kommune bør revurdere beslutningen fra i fjor høst om ikke å ta imot så mange flyktninger som det Inkluderings-og mangfolddirektoratet ber om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Jostein Pedersen

Foto: Ukjent

Den 7. november 2007 behandlet kommunestyret en anmodning fra Inkluderings-og mangfolddirektoratet (IMDi) om bosetting av 135 flyktninger i perioden 2008-2010. Dette var mer enn det Skedsmo kommune har tatt imot tidligere år, og var begrunnet fra IMDis side med et større bosettingsbehov som følge av økt konfliktnivå i verden og dermed økt flyktningstrøm til Norge. Kommunestyreflertallet valgte likevel å ikke imøtekomme IMDis anmodning. I vedtaket heter det:

"Skedsmo kommune inngår avtale med IMDi om bosetting av 105 flyktninger i perioden 2008-2010, med 35 bosettinger i år 2008. Kommunen imøtekommer dermed ikke anmodningen om en økning i antallet bosettinger til totalt 135 flyktninger i perioden."

I den senere tid har vi sett at mange andre kommuner har lagt seg på samme linje som Skedsmo. Det skaper et betydelig problem. Når det ankommer flere mennesker til Norge enn det kommunene samlet sett er villig til å ta imot, er alternativet statlige mottak. Det at mennesker blir boende på mottak over lengre tid, skaper en betydelig usikkerhet og ustabilitet i disse menneskenes liv, og bidrar til å forsinke og vanskeliggjøre integreringsarbeidet. Dessuten skaper kommune-Norges motvilje til å imøtekomme IMDis anmodinger et sterkt press på de statlige mottakene. Det presset er nå blitt så stort at regjeringen vil internere nyankomne flyktninger i teltleire.

Venstre vil på den bakgrunn stille følgende spørsmål til ordføreren:

I lys av den utviklingen vi nå ser, mener ordføreren at det kan være riktig å ta IMDis anmodning opp til ny vurdering?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**