Det handler om et nytt inntektssystem fra januar 2009. Et inntektssystem som baserer seg på det såkalte Sørheimsutvalgets innstilling og som regjeringen nå i stor grad følger opp. Stavanger skal ikke lenger beholde selvskapsskatten og vi skal gi fra oss mer av de skatteinntektene som ligger over landsgjennomsnittet. Rådmannen regnet dette ut til et tap på ca. 110 millioner for Stavanger kommunes side.
Formannskapet behandlet 17. januar i år en høringsuttalese vedr. Sørheimsutvalgets innstilling. Rådmannen anbefalte at Stavanger kommune beholdt selskapsskatten og at vi skulle beholde den såkalte inntektsutgjevingen på 55 prosent. Med andre ord: beholde dagens ordninger.
Rådmannen skrev: «Rådmannen mener at utvalgets forslag for å øke inntektsutjevningen fra 55 prosent til 60 prosent er i strid med konklusjoner i rapporten om at det er prinsipielt viktig at en betydelig andel av kommunens inntekter kommer fra skatteinntekter. En høyere grad av inntektsutjevningen medfører at utviklingen i den enkelte kommunes egne skatteinntekter har liten betydning for kommunens samlende inntekt. Samlet utvikling i skatteinntektene for hele kommunesektoren, spesielt i store byer, blir mye viktigere og får større betydning. Med en økt inntektsutjevning blir større andel av skatteinntekter omfordelt via rammetilskuddet enn tilfellet er i dag. Dermed beveger kommunesektoren seg i retningen av økte statlige overføringer. Dette er en utvikling som er uheldig.»
Rådmannen skriver videre: «Selskapsskatt er viktig som insentiv for å legge til rette for næringsvirksomhet. Stavanger har over tid hatt en bevisst politikk for å tilrettelegge og bidra for utvikling av næringslivet.»
Et enstemmig formannskap vedtok høringsuttalelsen slik den var foreslått! I det øyeblikket regjeringen bestemmer seg for at Stavanger skal beholde mindre av skattekronene, skifter Arbeiderpartiet totalt syn. Her i avisen skriver gruppeleder Odd Kristian Reme: «Regjeringens endringer i finansieringssystemet baserer seg på Robin Hood-prinsippet: Å ta fra de rike og gi til de fattige. Det er et godt og sosialdemokratisk prinsipp. Det betyr selvsagt at Stavanger kommune som en av de rikeste storkommunene gjennom tidene må gi litt mer. Det må vi gjøre med glede det skulle bare mangle!»
I januar 2008 var ikke Robin Hood tema, i mai 2008 er Robin Hood et viktig sosialdemokratisk prinsipp. Nå er Stavanger et stykke unna Sherwoodskogen, og som kjent stjal Robin Hood de urimelige skattene øvrigheten hadde krevd inn og ga dem tilbake til de undertrykte. Selv i rødgrønn politisk termologi skal det vel noe til å kalle skattefattige norske kommuner for undertrykte og skattesterke kommuner som Stavanger for øvrigheten. Det har vært et overordnet prinsipp at skattesterke kommuner skal overføre midler til de skattesvake. Men det finnes en grense for alt.
Men Arbeiderpartiet her i byen mener tydeligvis at Stavanger er som en utømmelig kilde, en Sareptas krukke for den rødgrønne regjeringen. Her kan man forsyne seg ukritisk uten at det skal gi konsekvenser for tjenestetilbud og bygging av viktig infrastruktur. Det foreligger ingen slik analyse for regjeringens iver etter å forsyne seg grovt av selskapsskatt og personskatt.
De inntekstpolitiske virkemidlene regjeringen bruker medfører kutt i budsjettet for 2009. Kompensasjonsordningene som regjeringen innfører demmer ikke opp for inntektssvikten. Tallene varierer i øyeblikket, men jeg er rimelig sikker på at kuttene som rådmannen vil forslå vil dreie seg om et sted mellom 50 150 mill. Størrelsen på tallene er avhengig av i hvor stor grad regjeringen vil kompensere for vårens lønnsoppgjør. Jeg tror heller ikke sterk skatteinngang i løpet av året vil endre på rammene for 2009.
Det undrer meg at Arbeiderpartiet mener at det nå er viktigere å overføre sykepleierstillinger, lærerstillinger, førskolelærerstillinger fra Stavanger til skattesvake kommuner framfor å beholde de i Stavanger. Det er ikke min erfaring at verken for eksempel eldreomsorgen eller tjenestetilbudet for psykisk syke er tilstrekkelig. Vi har ikke en stilling å gi fra oss. Vi har ikke et tjenestetilbud å redusere innen levekår. Det samme er situasjonen i skolen. Ikke en lærerstilling å sende nordover og ikke noe å gå på i skoletilbudet for øvrig. Tvert i mot er det både innen levekår og oppvekst behov for friske midler.
Regjeringen gir seg ikke med å overraske. I tillegg til å ha fjernet viktige inntektskilder for Stavanger, gir de 300 millioner kroner i en ekstra kompenserende gave til Oslo. Oslo, som ikke engang har innført eiendomsskatt, skal få en slik sum. Men bevares, det er sikkert berettiget. Men da må også Stavanger få et relativt sett likt tilbud. Vi har også storbyproblematikk. Vi har store sosiale problemer med lange køer av vanskeligstilte som trenger kommunal bolig, vi har rusmisbrukere som trenger hjelp og vi mangler bofelleskap til blant annet psykisk syke. Levekårsutfordringene står i kø! Lærerne må få solid kompetanseheving for elevens skyld. Oppvekstutfordringene står i kø!
Bare så det er nevnt: det var rådmannen som hevdet at det fortsatt er behov for omstillinger i Stavanger kommune etter at kommuneproposisjonen ble lagt fram i mai. På godt norsk betyr det behov for kutt. Hvor store gjenstår å se.
Mens vi andre beklager kuttene som må komme, blir de velsignet av Arbeiderpartiet i Stavanger. Pass godt på tjenestetilbudet i Stavanger, for Robin Hood er løs og han er budsendt av Arbeiderpartiet. De trenger tydeligvis høymiddelalderske eventyrfigurer som forklaringsfigur for regjeringens uvirkelige politikk. Pass også på ved Jåttåanleggene. Robin Hood og hans følge er sett på vei dit. Der er han i ferd med å rappe Fellesoperativ hovedkvarter til Reitan også.
Denne artikkelen er også publisert i Ragalands Avis, les mer her >>