Interpellasjon om jordvernet i Vestfold

Venstres Aina Dahl tar opp spørsmålet om styrking av jordvernet i Vestfold i en interpellasjon i fylkestingets møte 17. juni i år. I Vestfold er situasjonen den at jordbruksarealene har blitt redusert med 920 dekar hvert år siden 1991.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Aina Dahl

Aina Dahl

Hele interpellasjon slik den foreligger er gjengitt nedenfor:

Sentrale myndigheter har ved flere anledninger varslet en styrking av jordvernet i Norge. Landbruks- og matministeren vurderer nå forslag fra en arbeidsgruppe som i januar la fram rapporten “Klimaskifte for jordvernet”. Jeg deltok 22. april i Moss på en nasjonal dagskonferanse om virkemidler for jordvern, hvor også andre fylkespolitikere fra Vestfold var tilstede. Der kom det fram at departementet har gitt tilskudd til arbeidet med en arealplanstrategi for fylkesplanen i Østfold.

Utviklingen i Vestfold er meget bekymringsfull med tanke på jordvernet. Siden 1991 er jordbruksarealet redusert med 920 dekar hvert år. Denne utviklingen er helt uakseptabel – og skjer til tross for at fylkeslandbruksstyret har vedtatt en strategi der målet er å halvere avgangen av dyrka mark.

Landbruk, korn

Det er grunn til å minne om at landbruket i Vestfold står for 20 prosent av landets grønnsaksproduksjon og en tilsvarende andel av produksjonen av matkorn. Den globale matvaresituasjonen aktualiserer nødvendigheten av et sterkere jordvern i Norge. Jeg vil derfor stille fylkesordføreren følgende spørsmål:

1. Vil fylkesordføreren ta initiativ til et bredt partnerskap i Vestfold for å sette jordvernet på dagsordenen, for eksempel ved å utarbeide en fylkesdelplan for kulturlandskap, jordvern og langsiktig byutvikling?

2. Hvilke virkemidler ser fylkesordføreren at fylkeskommunen kan benytte for å styrke jordvernet i Vestfold. Jeg tenker på virkemidler som fylkeskommunen kan benytte selvstendig og virkemidler i samarbeid med andre aktører som kommunene?

Aina Dahl
Fylkestingsrepresentant Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**