– Som å knuse et utstillingsvindu

Venstres fylkestingsrepresentant Sanna Sarraomaa vurderer å trekke seg fra fylkespolitikken. Årsaken er et forslag fra et stort flertall i fylkesutvalget om å si nei til å dekke utgifter til barnepass. Sarromaa har 3 barn under 3 år.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Sanna Sarromaa, fylkespolitiker for Venstre.

Sanna Sarromaa, fylkespolitiker for Venstre.

Sanna Sarraomaa viser til at den rødgrønne regjeringen har satt i gang prosjektet “Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken”. Kommual-. og regionaldepartementet har bevilget 10 mill kr til dette prosjektet inneværende år.
– Jeg føler det mer som å knuse et utstillingsvindu, sier Sarraomaa, som så langt har greid å møte på de fleste møter i fylkestinget og i internasjonal komite fordi hun har fått dekket utgifter til barnepass.
Hun ønsker å delta og mener det er mulig. Og viktig.

Venstres Eivind Brenna var den eneste som stemte imot fylkestuvalgets innstilling i tirsdagens møte.
Vararepresentanten Ketil Kjenseth har sjekket hvordan andre fylkeskommuner praktiserer dette.
– De fleste behandler utgifter til barnepass som om det er en møtende vara. Alternativet for Sanna er jo å melde forfall og da må fylkeskommunen dekke tapt arbeidsfortjeneste og møtegodtgjøring for meg, sier Kjenseth. Han vil heller at fylkeskommunen bruker pengene på barnepass.
– Fylkestingsrepresentantene har fast godtgjøring, som fylkeskommunen uansett må betale. Det økonomiske spiller derfor ingen rolle. Da bør de ta til likestillingsvettet som deres egen regjering oppforderer til, sier Kjenseth.

Brenna synes denne saken gir et svært uheldig signal til unge kvinner.
– Det bekrefter et gubbevelde som politikken må komme ut av. I vedtaket står det at enhver annen utgift dekkes, men altså ikke barnepass. Det åpnes for å søke, og da skal politisk ledergruppe opptre som nemd, sier Brenna, som er rystet over tankegangen til fylkesutvalget i denne saken. En mann kan få dekket utgifter til fjøsrøkter, men en kvinne kan ikke få dekket utgifter til barnepass.
– Jeg trodde ærlig talt at i hvert fall SV og Ap hadde passert dette stadiet, sier Brenna.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**