Levende by og levende lokaldemokrati

“For å sikre en positiv utvikling av Halden kommune trengs et åpent og levende lokaldemokrati. Dette er viktig fordi åpenhet og medvirkning er en forutsetning for gode beslutninger og fordi et velfungerende lokaldemokrati er viktig for et levende lokalmiljø,” skriver leder i Halden Venstre, Geir Helge Sandsmark, i kronikk i Halden Arbeiderblad og haldendagblad.no i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Dersom Halden skal være en kommune folk vil bo i, må innbyggerne kjenne seg igjen i politiske beslutninger og dermed trives. Da er reell medvirkning og åpenhet om sakers beslutningsgrunnlag viktige forutsetninger, sammen med vilje til å fortelle om konsekvenser av ulike vedtak.

Den store debatten og viljen til påvirkning, som vi blant annet ser i forbindelse med skolelokaliseringer, kutt i kulturbudsjett, navn på den nye kultursalen og tjenestetilbudet i eldreomsorgen, viser at dette engasjementet absolutt er til stede i Halden. Samtidig avdekker disse sakene betydelig misnøye med den politiske behandlingen. Dette kunne vært unngått ved en åpnere holdning til innbyggernes syn og til innsyn i sakene.

Siden åpenhet er mangelvare i Haldenpolitikken, styres den politiske debatten mot å dreie seg om saksbehandling i stedet for om innhold. En kan undre seg over hvorfor Ap, SV og KrF ikke tør å være såpass åpne, om bakgrunnen for og virkningene av sine politiske beslutninger, at selve sakene kan bli gjenstand for offentlig debatt.

Halden kommune har skjør økonomi. Dette begrenser det politiske handlerommet. Kommunens økonomiske utfordringer kan kun løses gjennom åpenhet og vilje til gode løsninger. Likevel vegrer Ap, SV og KrF seg for å ta slike beslutninger. Saken om demensplasser på Solheim er et godt eksempel på dette. Her vegrer posisjonens helsepolitikere seg for å fatte beslutninger om hvordan man skal møte de økonomiske utfordringene i sin sektor. Likevel går ordføreren ut med påstander som verken utvalget eller administrasjonen ser dekning for.

På det seneste møtet i hovedutvalg for undervisning og oppvekst var investeringer i skoler og barnehager satt på dagsorden. Her forelå det en rapport om at det trengs 1,5 millioner kr for å bringe de kommunale barnehagene opp til forskriftsmessig standard. Posisjonen bevilget 0,8 millioner kr samtidig som man unnlot å legge fram rapporten. Denne var en del av saksframlegget, som ble levert fra Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre i henhold til gjeldende reglement.

Saken om utstyr til byens nye kultursal er enda et eksempel på manglende åpenhet i Halden kommune. Ordføreren påstår (Halden Arbeiderblad, 22. mai) at kommunen har fått en gave fra Halden Sparebank1 på 10 millioner kr. Etter en del detektivarbeid, som blant annet omfatter en resultatløs henvendelse til ordføreren om utlevering av sakens dokumenter, er det funnet opplysninger som tyder på at bankens bidrag dreier seg om et lån med rentefritak i fem år. Ordføreren har altså unnlatt å opplyse om at gaven ikke er en gave, men et lån, som kommer til å belaste framtidige kommunebudsjetter.

Åpenhet og oppriktighet vil alltid være en forutsetning for å finne gode løsninger på vanskelige utfordringer. Som standhaftig framtidsoptimist lever jeg fortsatt i den tro at posisjonen en dag vil ha såpass stor tillit til sin egen politikk at de tør å vise full åpenhet om sakenes bakgrunn og virkninger.

Se for øvrig Halden Dagblad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**