Kvinner i lokalpolitikken

Prosjektet «Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken» er svært positivt for kvinnene i kommunestyret i Rissa. Det gir inspirasjon, faglig og sosialt påfyll, mener leder i likestillingsutvalget Anne Jorid Gullbrekken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Flere kvinner
Prosjektet har som mål å bedre rekrutteringen av kvinnelige politikere og sikre at kvinner tar gjenvalg i politikken. Gruppa har derfor vært interessert i å kartlegge hvorfor kvinner som var medlemmer i kommunestyrene i de fire kommunene i forrige periode, ikke ble nominert for nye fire år. De fire kommunene i Trøndelag som er med i prosjektet er Osen, Verdal, Steinkjer og Rissa.
Gruppa valgte å spørre både kvinner og menn som ikke ble re-nominert om hvorfor. Den
viktigste grunnen til at kvinner ikke tar gjenvalg er at det tar for mye tid å være kommunestyrerepresentant. Blant mennene svarte omtrent halvparten at de ikke orker mer av maktspillet. De kvinnelige representantene som gikk ut av kommunestyrene oppgav at de ønsket faste møtetider og tilrettelegging på jobb slik at de slipper å ta igjen det forsømte etter deltakelse i politikken.

Utveksler erfaringer
Gruppa har det første året tatt for seg flere tiltak.
– Vi gjør noe felles, og noe hver for oss. Vi høster erfaringer som vi igjen kan utveksle til
hverandre, og vi inspirerer hverandre, sier Anne Jorid Gullbrekken, som er leder i likestillingsutvalget i Rissa og politiker for Venstre. Sammen med seg har hun Torhild Jakobsen fra administrasjonen.
Fra Osen er representantene ordfører Jørn Nordmeland og Randi Sørgjerd, fra Steinkjer Aud Gaundal og Ole J. Hammervold, og fra Verdal Torill Elverum og Inger Marie Bakken.

Økonomi
– Vi har problemer med for lite kvinner i politikken i Osen. I denne perioden er det under 30 prosent. Derfor synes jeg det er greit å være med på dette. Det er et spennende prosjekt, sier Jørn Nordmeland. Som er en av to mannlige medlemmer.
– Vi må jo ha menn i gruppa. Det skal jo være likestilling, sier Anne Jorid Gullbrekken. Gruppa synes de har fått utrettet mye på et år. De har hatt flere lokale samlinger og noen store.
– Vi forsøker å få fram at det er artig å være lokalpolitiker. Det er mye lettere å være med på noe om man synes det er artig. Økonomi, blant annet er et stort tema. Økonomi er makt. Nesten ingen kvinner velger å snakke om det. Vi skal øve på økonomidebatter så til høsten vil disse debattene bli dominert av kvinner. Det man kan, synes man er lett, derfor må vi øve på det, sier Inger Marie Bakken fra Steinkjer.

Hjemmeside
Politikerne og administrasjonen er avhengig av hverandre.
– Selv om prosjektet går på å legge til rette for flere kvinner i politikken, ser vi også på likestilling i administrasjonen. Det er viktig med likestilling ellers i kommunen også, sier Gullbrekken.
I løpet av en måneds tid skal gruppa ha ei egen hjemmeside klar; utstillingsvindu.no.
– Det er viktig for oss å få til et løft for kvinner med dette prosjektet.
Få til at kvinnene i kommunestyrene vil fortsette og at nye vil inn. Og dette skal vare
ut over prosjektperioden. I disse fire kommunene som er med i prosjektet er det om lag 70-75 kvinnelige politikere. Totalt er 22 kommuner med i prosjektet på landsbasis.

Ulike tiltak
Noen av tiltakene kommunene vil se på, enten sammen eller hver for seg;
Frikjøp til annet enn K-styret
Nettverk med kvinner i nabokommuner
Økt støtte til kompetanseutvikling
Spørreundersøkelser fra tidligere representanter om erfaringer
Tale- og debattkurs
Fadderordning/mentor/coaching for nye kvinner
Kvoteringsordninger fordeling politiske verv
Sikre lik kjønnsfordeling i alle kommunale verv
Diskusjon i k-styret om rekruttering
Medietrening
Motivasjon innvandrerkvinner
Tale og debattkurs
Opplæring kommunale system.
Politisk/admin, sentralt lovverk, budsjettprosess
Hjemmesida til prosjektet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**