Vefsn Venstres Miljøpris 2008 til Friluftslinja ved Vefsn Folkehøgskole

Friluftslinja ved Vefsn Folkehøgskole mottok Vefsn Venstres Miljøpris 2008 lørdag, 7. juni.
Lederen i Vefsn Venstre Anders Nikolai Jacobsen, Hugo Raste og Magnar Stølen overrakte diplom, blomster og et bilde av Trond Knutli med tittelen ” Manark og mobben”. Den klare beskjeden til Vefsn Folkehøgskole er: “Delta i den offentlige debatten om miljøutfordringene knyttet til endringen i norsk friluftsliv!”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Miljøpris 2008

Foto: Vefsn Folkehøgskole

Begrunnelse:

Det er for 9. gang Vefsn Venstre deler ut Vefsn Venstres Miljøpris.
I statuttene for Vefsn Venstres Miljøpris heter det at prisen deles ut til enkeltperson(er)/organisasjoner som har gjort noe ekstraordinært for miljøet i Vefsn-samfunnet. Prisvinneren må ha sterk tilknyttning til Vefsn. Prisen er politisk uavhengig.

Også i 2008 har Vefsn Venstre funnet frem til en verdig kandidat for Vefsn Venstres Miljøpris. Årets kandidat står i forhold til tidligere prisvinnere i en særstilling fordi den i tillegg til sin betydning for Vefsnsamfunnet også utfører en holdningsskapende innsats blant ungdom langt over kommunens grenser, ja langt over Fylkets grenser. Kandidaten er en holdningsskaper for miljøbevisthet nasjonalt og internasjonalt. Årets prisvinner er del av en utdanningsinstitusjon.

Linja startet som naturforvaltningslinje i 1989. På tidlig 90-tall startet samtidig ei naturskjøtsellinje, med Tor Arne Reinfjell som lærer. Ulf Langmo startet friluftslivslinja slik vi kjenner den i dag. Siden 2000 er Kristian Helgesen lærer ved linja. Friluftslinjen har rekruttert elever fra inn- og utland og med sine ulike aktiviteter lært elevene å ferdes i naturen, bli glad i naturen og ha respekt for naturen. Sammenhengen og avhengigheten mellom natur og mennesket er fundamentalt. Vi trenger institusjoner som formidler holdninger og kunnskap om hvordan vi kan leve i pakt med naturen. Vi trenger institusjoner som utvikler det miljøbeviste menneske.

Årets prisvinner er «Friluftslinjen» ved Vefsn Folkehøgskole.

Norge har en en egen friluftslov. Formålet med denne loven er å verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre almenhetens rett til ferdsel, opphold med videre i naturen, slik at muligheten til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet bevares og fremmes. Det er det miljøvennlige friluftslivet loven skal beskytte. Også i forbindelse med friluftslivsaktiviteter må det tas hensyn til miljøet. Heri ligger at det skal tas hensyn til selve naturgrunnlaget og til naturmiljøet i videre forstand.

Teknologirådet har i 2006 nedsatt en ekspertgruppe som har drøftet utfordringene knyttet til
fremtidens friluftsliv. Denne gruppen har belyst ulike scenarier. Rapporten fastslår at friluftslivet er i endring. Nye grupper utøvere ønsker å ferdes i naturen på måter vi ikke forbinder med tradisjonelt friluftsliv, og kommersielle aktører utvikler et stadig bredere spekter av tilrettelagte tilbud. Dette er trender Teknologirådet tror vil vedvare, og som reiser politiske utfordringer. Rapporten reiser en del spørsmål som: Hvordan skal vi håndtere konflikter mellom ulike brukere av norsk natur? Hvor går grensene for akseptabel kommersialisering av naturen? Vil kommersialisering komme i konflikt med allemannsretten? Og har vi en forvaltning som er egnet til å håndtere de utfordringer fremtidens friluftsliv vil reise?

Å få en pris har naturligvis sin pris. Vefsn Venstre vil utfordre Friluftslinjen ved Vefsn Folkehøgskolen til i fremtiden til å ta del i den offentlige debatt om disse spørsmålene. Friluftslinja kan i kraft av sin kompetanse være en viktig premissleverandør for sikre en bærekraftig naturforvaltning.

Til lykke med dagen!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**