Tanker omkring sjenketider

Her er tankene fra kommunestyregruppa vår angående Grimstad sine sjenketider

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Rådmannen skriver i sin vurdering i denne saken at det er viktig å være lydhør overfor politiet og andre fagmiljøer som er tydelig på at det er nødvendig med en innstramming i skjenketidene og også åpningstidene i sentrum, som et skritt på veien for et tryggere og roligere sentrum i helgene. Venstre er positive til forslag til vedtak som også et viktig ledd i forebygging av alkoholproblemer som har vært en toppsak i norsk politikk lenge. På alkoholområdet har folkestyre virkelig fungert. En levende offentlig debatt, høyt kunnskaps —og bevissthetsnivå i de politiske partiene, utvikling av politiske strategier og tiltak som har grepet tidens utfordringer. Dette drar vi fordeler av og Norge står i dag i en særstilling — i positiv forstand — i den vestlige verden når det gjelder alkoholforbruk, alkoholproblemer og kunnskap om forebygging av slike problemer. Men vi må se i øynene at alkoholvanene i Norge er i ferd med å endre seg. Vi er i ferd med å etablere et kontinentalt drikkemønster med inntak av vin gjennom hele uka, samtidig opprettholdes helgfylla med øl og brennevin. Vi sier som Ole Brumm, ja takk, begge deler!

Venstres alkoholpolitikk tar utgangspunkt i at alkohol er en vare som blir laget, solgt og brukt her i landet. Men samtidig er ikke alkohol en hvilken som helst vare. Selv om mange opplever sitt alkoholforbruk som uproblematisk, medfører alkoholforbruk så mange ulemper for så mange og for samfunnet, at det er nødvendig å regulere omsetning og bruk. Noen mennesker opplever restriksjoner som begrensning av egen frihet. En kan like gjerne se det fra motsatt side. En tydelig alkoholpolitikk gir det store flertallet mulighet til å bruke alkohol uten at skadene på individ og samfunn blir uakseptabelt store — være seg trafikkulykker, omsorgssvikt og overgrep ovenfor barn, seksualforbrytelser, forulemping av uskyldige på gata osv.
Det er viktig i denne sammenheng å påpeke at alkoholpolitikk ikke må forveksles med det noen kaller “avholdspolitikk”. Dette begrepet blir brukt i en del sammenhenger fordi enkelte tror at målet med alkoholpolitikk er å skape avholdsfolk — eller at alle til slutt skal bli det. Slik er det selvsagt ikke. Målet med alkoholpolitikk er å redusere forbruk og dermed også skade og problemer knyttet til bruken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**