Lokalt Klimaforlik

På spørsmål fra Venstre, om status og planer for oppdatering av kommunens klimaplan i Hovedutvalg for nærings- og miljøpolitikk (HNMU) 25. oktober, svarte utvalgslederen at planen skulle på agendaen i Planutvalg for by/miljø og næringspolitkk. Siden da har lite skjedd inntil saken kom opp i begge utvalgene 21. og 22. mai. I HNMU, som skal gi planen konkret innhold, ble det samtidig inngått et klimaforlik idet det endelige vedtaket ble satt sammen av forslag fra administrasjonen, posisjonspartiene SV og AP samt et tilleggsforslag fra V.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Klimautfordringene er en av de viktigste og vanskeligste sakene i vår tid. Den er vanskelig på grunn av usikkerheten rundt sammenhengene mellom utslipp og klimaendringer. Derfor er det er så viktig å komme tidlig i gang med dette arbeidet. Bare slik kan vi velge tiltak som monner, og som er politisk mulige i den forstand at innbyggerne er villige til å følge disse opp, sier Venstres Geir Helge Sandsmark.

I eksisterende miljøplan er det lagt vekt på kommunens og industriens bidrag til bedre klimaregnskap. Det er fornuftig å begynne med store aktører, men fornuftig klimatferd må også omfatte oss alle som enkeltpersoner. Her har kommunen en viktig rolle som tilrettelegger, sier Venstremannen. Tilrettelegging er generelt bedre enn pålegg, og er et virkemiddel som Stortingets framsynte klimaforlik åpner for. Derfor forslo han at vedtaket også skal inneholde et forslag om å inkludere tiltak som tilrettelegger for klimagunstig atferd i hverdagen.

Sandsmark sier seg glad for at posisjonen innarbeidet Venstres forslag i det endelige vedtaket, som lister noen forslag til tiltak for videre behandling i planprosessen. Vedtaket ble enstemmig, og kan dermed oppfattes som et lokalt klimaforlik. Nå er det fint om mange miljøengasjerte Haldensere bidrar til at vi får en solid klimaplan, avslutter han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**