Regjeringen beveget seg
Stortinget vedtok i dag helseforskningsloven. – I utgangspunktet hadde Venstre mange betenkeligheter knyttet til forslagene i ny lov om helseforskning, fordi vi mener de var i strid med viktige personvernprinsipper og menneskerettigheter. Venstre er derfor glad for at regjeringen har beveget seg i denne saken, sier Ludvigsen (V).
Ikke alt er greit å forske på
Historien er full av eksempler på problematisk forskning knyttet til medisinske eksperimenter, antropologiske studier og forskning på etniske minoriteter.
Det er positivt med økt kunnskapsoppbygging mellom sammenhenger innenfor helse og sosialforskning. Vi i vår tid vet ikke hvordan ettertiden vil se på hvordan vi handler. Nettopp derfor skal vi være varsomme med hva vi tillater, sier Ludvigsen.
– Det er viktig at det ikke blir sånn at hvis man skal få hjelp fra det offentlige så må man underkaste seg å bli forsket på, sier Ludvigsen. Han er redd dette kan føre til fremmedgjøring ift egen situasjon og redusert mulighet til selv å ta tak i problemer.
Venstre foreslo å gjennomgå forskningsetiske regler for master- og doktorgradsnivå med utgangspunkt i forskning på barn og unge, men dette ble nedstemt.
Må være mulig å reservere seg
Ludvigsen mener det må være mulig å reservere seg mot å bli forsket på. Er du motstander av stamcelleforskning så skal du slippe å være med på den typen forskning, påpeker han. Han mener imidlertid at det er uheldig at det er de som skal reservere seg mot forskning som må akseptere og bli registrert i et eget register.