Arendal kommune
og
Medlemmene i Planutvalget
Sandum, Mai 2008
VEDRØRENDE UTBYGGING AV ARENDAL HERREGAARD, TROMØY
Berørte naboer har blitt informert om utbyggingsplaner for Arendal Herregaard, og den reguleringsplanen hotellet ønsker å fremme.
Planen er etter vår mening så overdimensjonert at den savner enhver kontakt med virkeligheten. Blir hotellets planer gjennomført, vil et unikt område blir ødelagt for all framtid, og både våre nærområder og andre områder i kommunen, f eks trafikksituasjonen over Tromøybrua og videre ut, vil lide skade.
Som berørte naboer vil vi protestere på det sterkeste mot hotellets planer. Vi er opptatt av det nære og av lokalsamfunnet totalt sett, og vil derfor dele våre kommentarer i to deler:
Utbyggingsplaner og øvrig belastning i området, sett fra beboernes synsvinkel:
Utbyggingsplanene for Arendal Herregaard vil berøre mange naboer og grunneiere direkte:
– Påtenkt ny tilførselsvei, parkeringshus på 9.000kvm (for 300 biler) samt 30 personalboliger, vil ligge kloss inntil eiendommene til 10 eksisterende boliger, og berøre flere. Dette er planlagt i et område som nå er uberørt naturområde, det gamle fellesbeitet for gårdene på Sandum. Hotellet eier pr i dag ikke grunnen der veien er planlagt, og grunneierne vil ikke selge.
– Beboerne protesterer mot at området nord for hotellet bygges ut med hotellvirksomhet, og viser til at utbyggingsplaner her flere ganger tidligere har blitt avvist i kommunen.
– På dyrket mark er planlagt et stort antall hytter og fritidsboliger for salg. I alt er det planlagt 180 fritidsleiligheter, 40 fritidsboliger, og 20 leiligheter, i tillegg til 180 hotellrom og en del av dette går ut over den grunnen hotellet eier.
– I tillegg til overnattingsdøgn, konferanser og ferieformål, er en stor del av virksomheten tenkt som dagsbesøk, bl. a.med 2.500 kvm butikk- og restaurantlokaler, 2.400 kvm badeanlegg og 1.200 kvm isbane m.m.
– Et gigantisk bryggeanlegg i fjell, for 200 båter, er planlagt, uten veiløsning og uten parkeringsplasser.
– En moderat hotellutbygging i det tidligere industriområdet mener vi kan være en fin utvikling for området, men de planene som hotellet nå har mener vi er overdimensjonerte. Spesielt gjelder det anlegg for dagsbesøkende.
Hotellets iver etter å sikre seg areale har ført til press på de nærmeste naboene, og spesielt eldre naboer kritiserer eiernes framgangsmåte. Hotellet, v. Ove Trøen, informerer om at de nå eier 95 % av de arealene de trenger, bortsett fra areale til vei. Dette tviler vi sterkt på, ut fra planskisse som er vist fram. Taktikken har tydeligvis hittil vært å oppsøke naboene enkeltvis, og gi inntrykk av at flere avtaler er inngått enn det som er tilfelle. Og hvordan skal de siste arealene overtas?
Beboere i Sandum- / Hove- / Spornes-området er fra før av sterkt støybelastet, her kan vi nevne i fleng:
– Arendal Herregaard har siden i fjor sommer tatt i bruk helikopter som brukes flittig. Landingsplassen er få meter fra mange bolighus. Helikopterstøyen er til stor sjenanse. Vi stiller spørsmål ved om slik aktiv bruk av helikopter i et boligstrøk er lovlig?
– Stor aktivitet i Hove leir, med arrangementer hver helg fra tidlig vår til sen høst. Et ferskt eksempel er pinseaften og 1. pinsedag, hvor vi har hørt på "maskingeværsalver" fra paintball-leir fra kl. 9 om morgenen til kl.19 om kvelden, samtidig som leiren har huset MC-treff med mye motorsykkeltrafikk.
– Hovefestivalen er sikkert til glede for mange mennesker, og regnes som et gode for kommunen totalt sett, mens for naboene er festivaluka et inferno av støy og biltrafikk.
– Det merkes godt på trafikkbelastningen generelt at leirområdet og hotellet har økende bruk og besøk, trafikken er stor på smale veier, og støyen er økende. Med de planer hotellet har presentert, med en prognose for svært høyt antall dagsbesøkende, vil trafikken forbi våre eiendommer øke dramatisk.
Utbyggingsplaner i et større perspektiv:
Vi bor i et unikt naturområde. Raet, verneskogen, landbruksarealene og det særegne landskapet med "Skagensk" lys gir en følelse av ro og en spesiell naturopplevelse. Fra før av er mange opptatt av at benyttelsen av området ikke skal føre til for stor slitasje, slik at naturen her kan være til glede også for kommende generasjoner. Dersom man tillater en stor utbygging i området, uten å vurdere nøye hvilke virkninger dette vil ha på kort og lang sikt, står man i fare for å gjøre noe uopprettelig.
Det var med stor undring vi hørte på Ove Trøens visjoner for området, på informasjonsmøtet nylig. Han hadde tidlig sett mulighetene i området, sa han. Men han hadde overhodet ikke sett de samme verdiene som det vi gjør. Han vil gi gjestene sine følelsen av å være om bord i et cruise-skip! Ikke vet vi hva det dufter av i et slikt skip (bortsett fra penger, kanskje), men det dufter i alle fall ikke tang, hav og barskog! Fra før av vet vi at det turister lenger sør i Europa setter så stor pris på med Norge, er følelsen av kontakt med uberørt natur. Ut fra dette tror vi at cruise-skip-profilen for satsingen er heller misforstått.
Nå er det selvsagt ikke vårt hovedanliggende å sikre hotellets inntjening, men vi tror alle er tjent med en satsing som er levedyktig fordi den har realistisk størrelse, og fordi den er innenfor grensene for hva naturen i området tåler.
Trafikksituasjonen på Tromøy, og over Tromøybrua bekymrer oss også. Det går en jevn strøm av barn og unge til kunstgressbanen og til andre aktiviteter på Hove, og mange sykler på smale veier. Andre blir kjørt av sikkerhetsgrunner noe som igjen øker trafikken. Heldigvis er det utsikt til at sykkelsti kommer i løpet av et par år, men med brua kan det visst ta lang tid før vi har en løsning. Som tidligere nevnt mener vi at den generelle trafikkbelastningen nå er så stor, at den økningen i dagsturister som hotellet beregner, vil virke fullstendig ødeleggende på miljøet på Tromøy.
Konklusjon:
Vi vil appellere så sterkt vi kan til våre politiske myndigheter om ikke å legge denne planen ut til høring. Det er viktig at grensene trekkes på et tidlig tidspunkt i denne saken, og at det blir gjort klart at kommuneplanens intensjon om å utnytte området i reiselivssammenheng ikke betyr carte blanche til enhver investor med høytflyvende planer og for lite forståelse for stedets særegenheter og unike verdier.
Det er positivt å forskjønne et slitt industriområde, men det bør skje uten å forsøple et vakkert natur- og boligområde.
På vegne av samtlige berørte naboer på Sandum
Kjell A. Ellefsen, Olav W. Christiansen, Tønnes Chr. Larssen Randi Nilsen
Kopi: Stærk & co.
Agderposten
Arendals Tidende
Sandum og omegn vel