Christophe Pinck: Tollboden er bevaringsverdig!

Christophe Pinck i Pinck SDA, Sustainable Design and Architecture på sandøya i Tvedestrand har sendt oss dette innspelet om Tollboden, som nå er foreslått revet for å gi plass til nybygg i Sørlandet Kunnskapshavn:

Det finnes mange argumenter for å bevare Tollboden og siloene.

Av miljøhensyn anbefales ombygging sterkt fremfor riving og nybygg. For en kommune med miljøambisjon (Co2 nøytral kommune) er det viktig å se rollen byggeaktivitet spiller i klimakontekst. Byggebransjen er ansvarlig for ca 40% av Norges avfall

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


.
Stålbetong (Tollbodens material) er ekstremt vanskelig og energikrevende å gjenvinne. Dessuten slipper hver tonn av sement ca 800kg CO2.

Fra den kulturelle siden er Tollboden, bygd i 1932, et sjeldent eksempel på kombinasjon av nyklassisisme og funksionalisme tegnet av en anerkjent arkitekt.
Arnstein Arneberg er også kjent som arkitekt for Oslo Rådhus, FN`s sikkerhetsrådets sal og interiør til Kongeskipet Norge.

Idag er Tollboden oppført som en bevaringsverdig bolig på kommunens hjemmeside.

Jeg foreslår ombygging til et kunnskaps og opplevelsessenter med fokus på vann og hav.
Vann og hav kommer til å stå i en nøkkelstilling i et bærekraftig verdenssamfunn. Sammen med Havforskninginstitutett på Flødeviga og GRID har man et godt og unikt grunnlag for å utvikle et slik sted med veldig høyt faglig kompetanse.

Arendals historie som sjøfartssted bør man ta hensyn til når man bygger på et slikt viktig område.

Bygg om tollboden, som har vært et institution knyttet til internasjonal handel og transport til sjøs ,til et sted hvor voksne og barn kan lære om bærekraftig utvikling og globalisering på eksempel av vann og hav.

Et slikt sted, posisjonert sentralt gjennom hele innseilingen til Arendal, gir sterke signaller om ambisjoner som en bærekraftig kommune.

Som The Eden Project ( "Theater of living plants") har vist er det fullt mulig å drive et slikt sted komersiellt. The Eden Project er idag UK`s største turistattraksjon samtidig som det er en fremdrivskraft I utvikling av miljøteknologier, miljødiskusjonen og innenfor universelt utforming.
(Se på www.edenproject.com )

Uten tvil har Tollbodkaia som den står idag stort potensial til utbygging.
Selv om det fleste arkitekter og utbyggere ønsker seg et blankt ark for utbygging er dette ikke alltid det beste løsningen for stedet. Å ta et sted med sine unike kvaliteter som utgangspunkt i et utviklingsprosjekt, gjør at man får en unikt og tilpasset resultat.
Stedsutvikling er en kontinuerlig prosess og har stor betydning for stedets identitet.

Mvh
Christophe Pinck
3D designer og arkitekt

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**