Uheldig «disiplinering» av Datatilsynet

Det kan virke som om Justisdepartementet har forsøkt å tukte Datatilsynes direktør Georg Apenes etter et Venstre-seminar på Stortinget om EUs datalagringsdirektiv. – Uheldig forsøk på «disiplinering». Datatilsynet skal ikke på noen måte knebles. Deres uavhengige rolle er helt avgjørende, selv om den kan være ubehagelig, sier Venstres Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Saken ble tatt opp i dagens spørretime i Stortinget. Departementets kritikk mot Apenes kom etter hans avslutningsinnlegg under et seminar på Stortinget om Datalagringsdirektivet. Seminaret ble arrangert av Venstres stortingsgruppe i samabeid med IKT Norge, Datatilsynet og Teknologirådet.

 - Vi trenger et fritt og uavhengig Datatilsyn, sier Skei Grande.

– Vi trenger et fritt og uavhengig Datatilsyn, sier Skei Grande.
Foto: Rune Kongsro

– Vi trenger et fritt og uavhengig Datatilsyn. Forbruker- og administrasjonsministeren har ansvar for tilsynets rolle. Er hun fortrolig med denne måten å behandle et tilsyn på, spurte Skei Grande statsråden.

Kraftige reaksjoner
Bakgrunnen for saken er at Apenes i sitt innlegg på Venstreseminaret i mars kom med sterkt kritiske utsagn om det omstridte datalagringsdirektivet. Direktivet behandles nå av Regjeringen. I etterkant av seminaret reagerte en lovrådgiver fra Justisdepartementet meget kraftig på Apenes sine utsagn, og skrev et notat til sine overordnede. I etterkant har notatet også vært gjenstand for skriftlig kommunikasjon mellom Justisdepartementet (JD) og Forbruker- og administrasjonsdepartementet (FAD).

 Grensene for overvåkning flyttes betydelig med datalagringsirektivet.

Grensene for overvåkning flyttes betydelig med datalagringsirektivet.
Foto: Microsoft

– Det er altså tydelig at Justisdepartementet hadde behov for å gi noen klare meldinger om Datatilsynet, til Apenes sin overordende FAD. Dette er både oppsiktsvekkende og urovekkende, sier Skei Grande.

Fikk ikke innsyn
Direktøren for Datatilsynet ba om innsyn i brevutvekslingen, men fikk avslag. I avslagsbrevet skriver departementsråd i Justisdepartementet Morten Ruud følgende: «Hensikten med å ta opp saken er etter dette oppnådd, og vi ser ikke noe behov for å videre i saken».

Denne korrespondansen førte til at Venstre også spurte statsråd Heidi Grande Røys om hva som egentlig er "oppnådd i saken". Dette ville imidlertid ikke Røys svare på og henviste til justisministeren. Hun understreket likevel at hun er fornøyd med Datatilsynets rolle, og at Norge er avhengig et slikt tilsyn men en sterk og fri rolle.

Usikkerhet om vaktbikkje-rolle
– Jeg mener håndteringen av denne saken etterlater et tydelig inntrykk av at Regjeringen ikke er helt fortrolig med Datatilsynets rolle. Det er også beklagelig at et notat som går fra et departement til et annet ikke blir journalført, og at en som blir anklaget for noe ikke får innsyn i det vedkommende blir anklaget for. Kort hefter det en usikkerhet om Datatilsynets rolle som vaktbikkje er begrenset, understreker Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**