Tenk miljø når du handler

Diskusjonen for og mot plastposer er i gang igjen. Debatt er bra, for det skaper bevisstgjøring rundt temaet. Men handling er enda bedre. Hver enkelt av oss kan bidra til å få ned overforbruket av plastposer, både innbyggerne og handelsstanden i Røyken, skriver Daniela Torsvik og Rebekka Borsch , Røyken Venstre, i Røyken Hurums Avis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det har utviklet seg et gedigent overforbruk av plastposer (se faktaboks under) som bidrar til sløsing med verdifulle ressurser og som er skadelig for miljøet. Hver enkelt av oss kan imidlertid gjøre noe for å få bukt med plastposeproblemet.

daniela og rebekka

Foto: harald torsvik

Vi som kunder bør bli flinkere til å benytte alternative «bæremåter» når det passer. Og butikkene bør kunne redusere plastposebruken, rett og slett ved ikke å dytte dem på kundene.

Når jeg kjøper en bok i en bokhandel eller hudkrem i et parfymeri, får jeg det som regel ubedt utlevert i en pose – med forretningens eller kjedens reklame på – selv når jeg allerede har plass i andre bæreposer eller -nett.

Det er helt unødvendig, og noe butikkene i Røyken kan bli bevisst på å la være.

Butikkene bør istedenfor begynne å «pushe» bærenett. Det kan de gjøre. Ved å sette opp prisen på plastposer og senke den på alternative bærenett/poser. Uansett om det er bomull eller plast, vil et flerbruksnett være bedre enn en engangspose.

Alternativer til plastposen kan være tøy-nett eller tjukke plastnett som man kan bruke mange ganger. Dette fungerer godt i andre land, for eksempel Tyskland. Der bruker mange dessuten solide plastbokser som rommer også større innkjøp og som kan foldes sammen med en bevegelse.

For å gjøre det lettere å bytte fra engangspose til alternativer som brukes flere ganger, kan man benytte seg av ulike bærenett som kan dekke alle behov: Små nylonnett kan tas med overalt, mens kraftigere bomullsvarianter eller plastbokser kan ligge parat i bilen til større handleturer. Dette er en konkret ting i hverdagen som er bra for miljøet og som du og jeg kan bidra med.

Fakta om plastposer:

I Norge bruker vi ca 1 milliard plastposer årlig. For å lage 1 kg med plast, kreves det 2 kg olje. Produksjonen av plastposene krever med andre ord mye energi, dessuten brytes posene ikke ned i naturen.

Noen land som Irland har innført plastposeskatt og dermed redusert forbruket med 90 %. Britenes statsminister Gordon Brown vurderer et poseforbud, det samme vurderer Australia og Norges miljøvernminister Erik Solheim.


Daniela Torsvik og Rebekka Borsch
Røyken Venstre

Se artikkelen i RHA

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**