Seismikkskyting — en kamp om havet?

Vi opplever nå at konfliktnivået mellom oljeinteressene på den ene siden – og fiskeriene og miljøinteressene på den andre siden tilspisser seg på grunn av den pågående og fremtidige seismikkaktiviteten utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


De aktuelle områdene, som er blant landets viktigste fiskeri- og gyteområder, er stengt for oljevirksomhet fram til ny forvaltningsplan legges fram i 2010/2011. Likevel vedtok Stortinget at Oljedirektoratet skal utrede hva som befinner seg under havbunnen.

Miljø, olje

Foto: Luth

Fiskerinæringa påpeker at de stenges ute fra en hevdvunnet rett til å drive egen næring, noe både næringa og lokalsamfunnene taper på. Havforskningsinstituttet påpeker skremmeeffekten på fisken fra seismiske undersøkelser. Fiskeri – og havbruksnæringens landsforening (FHL) mener forslag til praktisk gjennomføring av seismikkskytingen endrer ikke på realitetene. De frykter at både villfisk – bestander og oppdrettsfisk kan ta stor skade av seismikkaktivitetene regjeringen legger opp til. Miljøbevegelsen påpeker at kartlegging av oljeforekomster skjer i turbofart, mens faglige utredninger om konsekvenser på miljøet sakter akterut.

Arbeidsgruppe fra Fiskeridirektoratet og Oljedirektoratet konkluderer i en rapport med at skremmeeffekten er dokumentert, men at forvaltningsmyndighetene mangler råd med tilstrekkelig konsensus fra ansvarlige forskningsmiljø for å kunne anvende skremmeeffekt som et element i sine vedtak! Da er det et paradoks at regjeringa tar sjansen på at oljenæringa sin vurdering om at det ikke får store skadevirkninger legges til grunn!

Nordland Venstre mener at denne konflikten bør få en løsning som bygger på forskning og et "føre- var" prinsipp som tar hensyn til miljøet, fisken og fiskernes interesser.

Nordland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**