Venstre vil ha mer til fattigdomstiltak og forebygging

Partiet mener det er skuffende at regjeringen legger så liten vekt på rehabilitering og forebygging i sitt reviderte budsjett. — Regjeringen har lovet å bekjempe fattigdom og satse på rehabilitering, men vi ser lite til de konkrete tiltakene, sier Venstrerepresentantene André N. Skjelstad og Gunvald Ludvigsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Fattigdom
Venstre mener at regjeringen har forspilt nok en mulighet til å bekjempe fattigdom. I stedet for målrettede tiltak har regjeringen satt i gang nok en utredning. Kvalifiseringsprogrammet skulle være det viktigste tiltaket for å få folk ut av fattigdom, men når svært få mennesker fordi det er satt av for få midler.
– Det er skuffende at regjeringen ikke legger inn mer penger til dem som sliter aller mest i vårt samfunn, sier Skjelstad.
– Venstre ønsker en standarisering av sosialhjelpssatsene over hele landet i form av en borgerlønn slik at de med lavest inntekter kan få et løft, sier Skjelstad.

Rehabilitering og eldre.
Ludvigsen og Skjelstad mener det er overraskende at regjeringen ikke prioriterer mer penger til rehabilitering. – Rehabilitering skulle bli det neste store satsingsområdet, men dette har vi sett lite til, sier de to.
– Det virkelig store problemet, nemlig veksten i antall pleietrengende eldre og behovet for flere hender i omsorgssektoren tar ikke regjeringen alvorlig nok, sier Ludvigsen og Skjelstad. – Det må satses mer på rekruttering av pleiepersonell og flere sykehjemsplasser. Kommunene trenger mindre øremerking av midler og større lokal frihet slik at de settes i stand til å prioritere behovene innenfor omsorgssektoren, understreker de to.

Dårlig rusoppfølging
Venstre foreslo i sitt alternative budsjett en rekke tiltak for dem med aller dårligst helse. Partiet økte fattigdomssatsingen med en milliard ut over regjeringens forslag. I revidert budsjett vil Venstre fortsette å prioritere de som trenger det mest.
– Rusmisbrukere og kronikere må få bedre rehabilitering og det må satses mer på psykisk helse, sier Ludvigsen. Han karakteriserer det som urovekkende at så mange rusmisbrukere står i kø.
– Køene for metadonbehandling er for lange, dette er en av grunnene til at så mange dør av overdoser. Det er for dårlig oppfølging etter avrusning, og rusmisbrukere blir altfor ofte sendt tilbake til rusbelastede bomiljøer etter behandling. Derfor har Venstre fremmet en rekke forslag på Stortinget for rusområdet som vi håper regjeringen også vil gå inn for. Vi trenger nytenkning på rusområdet, konstaterer Ludvigsen.

Venstre mener det er nødvendig med et skikkelig løft og vil i sin alternative innstilling til revidert forplikte seg økonomisk for alle de som sliter med rusproblemer.

[b]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**