Savner styrking av museer og kulturminnevern

– Kulturministeren bruker pisk på museene når han i stedet burde prioritert å bruke gulrot, sier Venstres kulturpolitiske talskvinne Trine Skei Grande i en kommentar til Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2008.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I budsjettproposisjonen fremgår det at det at gjenstår om lag 30 mill. kroner av opptrappingsmidlene til museumssektoren i henhold til ABM-meldingen og museumsreformens målsetting. Museer som gjennomfører konsolideringer vil bli prioritert med økte tilskudd, men det finnes ingen konkrete bevilgninger i proposisjonen.

Følger ikke opp museumsreformen
– Kulturministeren burde benyttet muligheten RNB gir til å ta igjen etterslepet i forhold til museumsreformen, sier Skei Grande, som viser til at Venstre foreslo å bevilge 20 mill. kroner for å følge opp museumsreformen i budsjettbehandlingen i fjor høst.

– Det hjelper ikke å bare bruke pisk i forhold til konsolideringsprosesser. Økte bevilgninger vil være en reell gulrot for museene som har ganske forskjellige utgangspunkt. Det er heller ikke gitt at konsolideringer er det eneste svaret for alle museene. Her må kulturministeren utvise fleksibilitet når bevilgningene skal fordeles, sier Skei Grande.

Glemmer kulturminner
I budsjettproposisjonen forventer også Regjeringen at museene "deltar aktivt" i forbindelse med Kulturminneåret 2009. Heller ikke her er det konkrete lovnader om bevilgninger.

– Museene skal selvsagt markere Kulturminneåret, men da må også bevilgningene gjenspeile dette. Hvor blir det egentlig av Regjeringens satsing på kulturminner, spør Skei Grande, som viser til at regjeringspartiene stemte mot Venstres forslag om å bevilge 4 mill. kr. til forberedelse av kulturminneåret 2009, å forsterke satsingen på kulturminnevern med 15 mill. kr., samt tilføre kulturminnefondet 200 mill kr. i forbindelse med budsjettbehandlingen høsten 2007.

– Både økte bevilgninger til museumsreformen og en satsing på Kulturminneåret vil være viktig for Venstre i den videre behandlingen av RNB, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**