Regjeringa bidrar til lærermangel

Mens søkertallene til allmennlærerutdanninga går radikalt ned, forbereder Regjeringa lengre skoledag fra høsten, samtidig som posisjonen har brukt våren til å stemme ned Venstres rekrutterende tiltak, hevder Roar Sollied i en uttalelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det meldes om svært lave søkertall til allmennlærerutdanninga. Nedgangen er på to prosent i forhold til i fjor, og året før var nedgangen på hele 17 prosent! Dertil kommer at 15 % av studentene faller fra underveis og 20% går til andre yrker etter utdannelsen. I dag er 40 % av lærerne i grunnskolen mellom 50 år og pensjonsalder. Men har vi da lærere å sette inn? Landet mangler årlig ett tusen, ifølge Utdanningsforbundet.

Lengre skoledag og større tetthet Regjeringa gjør problemet enda større ved å forlenge skoledagen for elevene til høsten. Det betyr enda større behov for lærere, og enda større lærermangel. Soria Moria-erklæringa sier at Regjeringa vil prioritere økt lærertetthet, dvs færre elever per lærer. Alt dette vil i praksis bare kunne oppnås ved at man bruker ufaglært arbeidskraft. I tillegg man kan man stille det store spørsmålet: Vil kommunene klare å finansiere større lærertetthet og lengre skoledag med de midlene de totalt har til rådighet?
Posisjonen har nettopp stemt ned Venstres forslag til lærerløft gjennom kompetanseutvikling, noe som kunne ha virket rekrutterende til yrket. De har også stemt ned 5-årig allmennlærerutdanning, som ville ha gitt mastergrad etter bare ett ekstra år i forhold til i dag, samt mer status til yrket og mer kvalitet i skolen.

I kommuneproposisjonen varsler Regjeringa at utflating av ungdomskullene vil føre til at fylkeskommunene ikke lenger vil få en større prosentvis vekst enn kommunene. Javel, men fylkeskommunene, som har videregående skoler som sin viktigste oppgave, har de siste årene allerede fått mindre enn behovsveksten. Det betyr fortsatt underfinansiering av fylkeskommunene, noe som selvsagt også rammer videregående opplæring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**