– Snikinnføring av statlig barneoppdragelse

Venstres Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum, er opprørt over kunnskapsminister Solhjells utspill om obligatorisk barnehage for 5-åringer. Det Solhjell forsøker seg på er en snikinnføring av statlig barneoppdragelse, sier Dørum og Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Fra barnehagetur til Ervikane

— Mange barn bør få anledning til å leke uten skolelignende læring helt til de begynner på skolen. Samtidig er dette nok et eksempel på at SV drømmer seg bort fra de påtrengende realitetene i norsk skole, nemlig utfordringen med å skaffe gode og tilstrekkelig mange lærere, sier Skei Grande og Dørum.

 - Venstre vil gi den enkelte familie rett til å velge selv om barnet skal gå i barnehage eller ikke, mener Trine Skei Grande (V)

– Venstre vil gi den enkelte familie rett til å velge selv om barnet skal gå i barnehage eller ikke, mener Trine Skei Grande (V)
Foto: Rune Kongsro

Foreldre må bestemme selv
Venstre mener Solhjells utspill føyer seg inn i rekken av de rødgrønnes hang til å basere seg på at én løsning skal passe alle. – Her står Venstre og SV langt fra hverandre. Venstre er opptatt av at den enkelte familie skal ha stor frihet til å finne de løsninger som passer dem best, forklarer Skei Grande.

– Dette er et typisk eksempel på sosialistenes manglende respekt for at det leves ulike liv, sier Skei Grande.

– For noen barn vil førskole i barnehage bidra til en bedre og tryggere skolestart. Andre trenger mer tid med foreldrene før de begynner på skolen. Poenget er at foreldrene selv skal få bestemme dette, sier Skei Grande, som også viser til at dagens ordning innebærer at barna begynner på skolen det året de fyller 6 år. Det vil si at en del 5-åringer begynner på skolen allerede i dag .

 - Vi mangler lærere, SV prioriterer i helt feil, sier Odd Einar Dørum (V).

– Vi mangler lærere, SV prioriterer i helt feil, sier Odd Einar Dørum (V).
Foto: Rune Kongsro

Mangler lærere
Dørum påpeker at dette er nok et tiltak der SV starter i feil ende og prioriterer helt feil.

— SV vil utvide skoledagen, og nå også innføre noe som til forveksling ligner på et ekstra skoleår. Venstre vil prioritere at vi har flere og bedre lærere og førskolelærere først, de er tross alt skolens og barnehagens viktigste ressurs, sier Dørum, som viser til Venstres satsing på rekruttering og kompetanseheving for disse yrkesgruppene i de senere års statsbudsjetter.

Etterlyser treffsikre tiltak i stedet
Dørum presiserer at noen barn åpenbart trenger språktrening før de begynner på skolen.

– Venstre mener at barn som ikke har tilfredsstillende språkferdigheter må gis et frivillig tilbud om gratis kjernetid i barnehage og at barn som ikke kan kommunisere på norsk ved fire års alder må få obligatorisk språkopplæring for å sikre en skolestart med like muligheter. Samtidig er det bred politisk enighet om tidlig innsats. Men barnehage skal ikke være obligatorisk, avslutter Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**