Hardt prøvet folk
– Burmeserne er i utgangspunktet et hardt prøvet folk, og dette gjør at tilværelsen går fra vond til verre for de fleste av dem, fremholder hun. Per i dag er det vanskelig å anslå hva som blir omfanget av den humanitære katastrofen, men alt tyder på at den blir meget stor, sier Larsen.
Hjelpesendinger kommer ikke frem
Militærjuntaens opptreden etter syklonen er sterkt kritikkverdig, og den nærmer seg en forbrytelse mot menneskeheten. Juntaen legger hindringer i veien for at utenlandske hjelpesendinger skal komme frem til sårt trengende landsmenn. Toll og formaliteter oppholder sendingene, samtidig som hjelpemannskaper fra FN og humanitære organisasjoner ikke slipper inn i landet. Selv har ikke den burmesiske juntaen ressurser til å håndtere krisen.
Juntaen forverrer situasjonen
Til grunn for juntaens linje ligger trolig en frykt for at burmesere skal få kontakt med omverdenen, noe som kan svekke juntaens jerngrep om befolkningen. Generalene vil at den tillyste folkeavstemningen om en ny grunnlov skal avvikles som planlagt. Grunnloven er laget for å styrke generalenes makt, og de ønsker ikke "utenlandsk innblanding" som kan virke forstyrrende inn på dette.
Anne Margrethe Larsen mener at juntaens opptreden i stor grad bidrar til å forverre den humanitære krisen i Bruma. Dette viser at et godt utrustet og innsatsberedt internasjonalt hjelpeapparat ikke er nok, hvis makthavere stritter imot.
Krever et større internasjonalt press
Hun mener derfor at Norge sammen med det internasjonale samfunn må gjøre alt for å presse juntaen til å godta og tilrettelegge for en omfattende og ikke minst langvarig internasjonal hjelpeinnsats i Burma. Denne bør omfatte så vel nødhjelp som overgangsbistand og langsiktig utviklingssamarbeid.