Vil ha sunnmørskultur i hele Norge

Nye tall viser at færre starter egen virksomhet. – Vi må endre kulturen og regjeringen må ta ansvar, sier Leif Helge Kongshaug (V). Se bare på Sunnmøre, der det bygges bedrifter ut av nesten ingenting, mens andre ikke får det til, sier Kongshaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 - Gründerpolitikken handler i stor grad om enklere løsninger og ryddige sosiale ordninger, mener Venstres Kongshaug.

– Gründerpolitikken handler i stor grad om enklere løsninger og ryddige sosiale ordninger, mener Venstres Kongshaug.
Foto: Hans Thomas Eikrem/NRK

Venstres næringspolitiske talsmann reagerer kraftig på at entreprenørskapet i Norge er på hell. NTB meldte i går at 6,5 prosent av den voksne befolkningen (18-64 år) i Norge var involvert i gründervirksomhet i fjor. I 2006 var til sammenligning 9,1 prosent av befolkningen involvert i entreprenøriell aktivitet. Den såkalte GEM-rapporten for 2007 ble tirsdag overlevert til Nærings- og handelsministere.

Gründere må få bedre vilkår
– For å unngå fortsatt nedgang må regjeringen stimulere til at flere ønsker å starte sin egen virksomhet. Det må skapes en kultur rundt dette, og det er mulig. Regjeringen må snarest starte med å gi selvstendig næringsdrivende en mulighet for et minstefradrag på størrelse med fradraget vanlige lønnstakere får. Altså et fradrag på opptil kr. 67 000, sier Kongshaug.

Han tar også til orde for mindre papirarbeid for gründere, og gjerne en enklere aksjelov for de minste bedriftene.

Feil vei
– Når pilen nå peker i feil retning, vil jeg påstå at regjeringen ikke har lagt forholdene skikkelig til rette for gründere og småbedrifter. I stor grad handler det om at vi må få enklere løsninger og ryddige sosiale ordninger, sier Kongshaug.

Flere gründerforslag
– 24.02.2008: Vil ha næringsfradrag for selvstendig næringsdrivende
– 15.06.2007: Bedre sosiale ordninger for gründere

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**