Venstre vil fjerne boplikt og odelslov

Høringssaken om endring i odelsloven, konsesjonsloven og jordloven, var oppe til behandling i kommunestyret i Tynset 29.04.2008. Venstre la fram flere endringsforslag. Dette la grunnlaget for en bra debatt, sjøl om ingen av forslagene oppnådde flertall.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Saken fikk god dekning i papirutgaven av Arbeidets Rett og i Østlendingen. Her legges ut oppslaget i retten.no.

Av Erland Vingelsgård Publisert 30.04.2008 – 07:49

Venstre vil fjerne boplikt og odelslov
Dette kom fram da Tynset kommunestyre behandlet høringa til endring i odelsloven, konsesjonsloven og jordloven. Regjeringa vil forenkle lovverket, men samtidig stramme til reglene rundt boplikta.

– Hemmer utviklinga

Tynset Venstres Caspar Schärer mener at lov- og regelverket virker konserverende på produksjons- og eiendomsstrukturen. — På en del områder virker det hemmende på utviklinga og investeringslysten i landbruket. Odelsloven er en anakronisme i det moderne norske samfunnet. Den har lange og sterke røtter, men jeg er redd at landbruksnæringa og bygdesamfunnene har gått glipp av mange ressurspersoner fordi de ikke har tatt sjansen på å kjøpe den garden de hadde lyst på, sa Caspar Schärer blant annet i sin innledning før han foreslo konkrete endringer.

Fjern odelsloven

Caspar Schärer ønsker primært å fjerne odelsloven, men kom ikke med noe konkret forslag om det. — Et formål med konsesjonsloven er bosetting, men er det riktig å belaste landbruksnæringa med dette samfunnsansvaret? Primært mener jeg at boplikten bør avskaffes. Et forslag om å fjerne boplikta vil være mest en ren markering, og derfor foreslår jeg å heve arealgrensene til 50 dekar dyrka jord og 1000 dekar skog. Dette fikk han med seg ni representanter på , mens 15 stemte for rådmannens forslag om at boplikta knyttes til alle eiendommer, og ikke bare bebygde eiendommer.

Schärers forslag om å kutte boplikt til ubebygd skog- og utmarkseiendom, fikk heller ikke flertall. Rådmannen hadde foreslått ei grense på 1000 dekar, mens Senterpartiets forslag om 500 dekar ble vedtatt. Forslaget om å fjerne odelsloven fikk bare to stemmer.

Fikk støtte

Venstres Caspar Schärer er alene i kommunestyret, men han fikk demonstrert at rundt en tredel av representantene støtter han i synspunktene. Det var flere fra Arbeiderpartiet og Tynsetlista. Mens kårkallen Nils Øian ønsket å beholde det meste av regelverket i landbruket, ga partifelle Arne O. Ellingsson uttrykk nærmest for det motsatte. Ellingsson satte stor pris på Caspar Schärers synspunkter. Arbeiderpartiets varaordfører Astrid Skaug gikk også langt i å støtte Schärers synspunkter.

Salbu skeptisk

Ordfører Bersvend Salbu (SV) lurte på hva som hadde skjedd i lokalsamfunnet dersom Venstres syn hadde vært rådende politikk. — Det ville ikke vært så mye landbruk her, og bosettinga ville vært mindre. Tida er inne for enkelte justeringer, ja, men vi må beholde odelsloven og boplikta. Vi som bor her bør eie eiendommene. Ressursene skal brukes lokalt. Her har vi mindre enheter, og det viser seg på bosettinga. Se på søndre deler av Rendalen, der store grunneiere råder. Der er det atskillig mindre bosetting, konstaterte Bersvend Salbu.

Senterpartiets gruppeleder Borgar Valle var enig. — Vi må ha reguleringer. Slipper vi det helt fritt, mister vi særpreget i Nord-Østerdalen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**