Positiv til kjøpesenterbegrensning

Oslo Venstre går inn for å videreføre begrensninger i etableringen av bilbaserte kjøpesentre. – Vi må etablere handelsløsninger som legger til rette for miljøvennlige transportvalg, sier Ola Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Ola Elvestuen

Foto: Sveinung Bråthen

Byrådet har foreslått at Oslo kommune skal gå inn for å avskaffe de rikspolitiske retningslinjene som legger begrensninger på etablering av bilbaserte kjøpesentre.

Venstre og flertallet i byutviklingskomitéen går derimot inn for å videreføre dagens ordning – som innebærer at det i utgangspunktet ikke er adgang til nyetablering av bilbaserte kjøpesentre. Dette er i tråd med anbefalingen fra blant andre Samferdselsetaten og kollektivselskapet Ruter AS.

Her er byutviklingskomiteens innstilling til bystyret:

Oslo kommune avgir følgende uttalelse til Miljøverndepartementets (MD) forslag til rikspolitisk bestemmelse (RPB) om kjøpesentre:

1. Oslo kommune er positiv til forslag til rikspolitisk bestemmelse om kjøpesentre. Å sikre en styrt utvikling av kjøpesentre har stor betydning for transportbehov, næringsstruktur og byens øvrige utvikling. En rikspolitisk bestemmelse kan bidra til å hindre ukontrollert spredning av handelsetableringer, og tilrettelegge for miljøvennlige transportvalg. Oslo kommune mener det er fornuftig å bruke fylkesdelplan som styringsverktøy for kommunene. Det sikrer lokaldemokratiet mulighet til å styre utviklingen, samtidig som det gir større forutsigbarhet enn i de enkelte reguleringsplaner.

2. Dersom bestemmelsen blir vedtatt slik den foreligger legger Oslo kommune til grunn at Kommunedelplan for varehandel og andre servicefunksjoner (KDP), vedtatt i bystyret 27.11.2002 og godkjent av MD 09.04.2003, fortsatt gjelder og gis juridisk bindende virkning som angitt i RPBens § 5. Oslo kommune mener prinsipalt at begrepet “plasskrevende varer” ikke bør inngå i RPB om kjøpesentre. Dersom begrepet “plasskrevende varer” likevel inntas i bestemmelsene, mener Oslo kommune at begrepet plasskrevende varer bør defineres klarere og romsligere enn definisjonen departementet har fulgt så langt.

3. Handel med plasskrevende varer i kjøpesentre kan ivaretas gjennom egne retningslinjer slik som i vedtatt KDP. Konsekvenser av nye handelskonsept som visker ut grenser mellom handel over disk, netthandel og varelager, bør utredes nærmere. Det bør også utredes handelskonsept som kan gi større arealeffektivitet og mindre klimagassutslipp, for eksempel innenfor møbelbransjen. Det bør vurderes om det skal settes øvre arealgrenser for de enkelte kjøpesentre i juridisk bindende planer for lokalisering av varehandel. Oslo kommune anbefaler at det settes i gang et arbeid for å vurdere om det kan utarbeides regionale, juridisk bindende planer om kjøpesentre på tvers av fylkesgrenser. Uten en samlet regional strategiplan som forplikter alle berørte kommuner, vil hensikten med RPB neppe bli oppnådd.

4. Byrådet bes ta initiativ overfor Akerhus fylkeskommune og Oslos nabokommuner med sikte på å utarbeide en plan om etablering av kjøpesentre i Oslo og Akershus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**