Dørum spurte om midler til flyskole

På oppfordring fra Roar Sollied stilte Odd Einar Dørum spørsmål til statsråd Aasland om frigivelse av midler til luftfartsfag ved UiT. Venstre tok også initiativet til en enstemmig uttalelse på Fylkestinget, som ber om umiddelbar frigivelse av midlene som er bevilga.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Dørum på flyskolen

Foto: Roar Sollied

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 979 fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum
Det vises til spørsmål nr. 979 som er stilt til skriftlig bevarelse i henhold til § 52 i Stortingets forretningsorden. Spørsmålet er stilet til forsknings- og høyere utdanningsministeren: "Vil statsråden vurdere å frigi midler til bachelor-utdanningen i luftfartsfag ved Universitetet i Tromsø i påvente av ESAs beslutning"

Jeg legger til grunn at det med “luftfartsfag” her utelukkende menes trafikkflygerutdanning.

Departementet har fått presentert planene Universitetet i Tromsø har for å starte bachelorutdanning i luftfartsfag. Departementet har gjort juridiske vurderinger knyttet til statstøtteregelverket, blant annet på bakgrunn av at EFTAs kontrollorgan ESA har åpnet formell undersøkelse av støtten som ble tildelt trafikkflygerutdanning ved NAC AS i 2005. Departementet har forelagt universitetets planer for ESA. Departementet har ikke mottatt tilbakemeldinger fra ESA i saken. ESA har en funksjon som kontrollorgan, slik at eventuelle vurderinger fra ESA vil være av en mer uformell karakter og ikke i form av en godkjenning.

Universitetet i Tromsø kan formelt sette i gang utdanningen innenfor eksisterende økonomiske rammer, men har satt som forutsetning for å starte utdanningen at de får tilført ekstra midler. Total kostnad vil være om lag 30 millioner kroner årlig når utdanningen er fullt utbygd. Jeg vil kunne komme tilbake til Stortinget om saken i de årlige budsjettprosessene.

Med hilsen

Tora Aasland

Uttalelse fra Fylkestinget i Troms april 2008:

Frigi midler til bachelor i luftfartsfag nå

Dørum Haugli Sollied

Foto: Målselvfossen turistsenter

Fylkestinget i Troms ber Kunnskapsdepartementet om snarest å frigi midler til bachelorstudium i luftfartsfag ved Universitetet i Tromsø.
Fylkestinget mener at ESA har hatt mer enn nok tid på seg til å avklare de to innsigelsene som er kommet angående bevilgninger til dette formålet. Universitetet i Tromsø ble lovet avklaring innen januar i år, og de satte selv 1. april som dato for å kunne sikre oppstart høsten 2008. Det er fortsatt ikke skjedd noen ting. Universitet har ikke kunnet lyse ut faget for opptak, men fagplanen har vært godkjent og klar i tre år.
Ved en ytterligere utsettelse vil man risikere tap av hele flyparken med hangar tilhørende stiftelsen Norsk luftfartshøyskole, som ikke har hatt inntekter siden Norwegian Aviation College AS (NAC) gikk konkurs i 2006. Miljøene går altså suksessivt i oppløsning. Det er ikke minst beklagelig siden den militære flyskolen ble flytta til Bardufoss for nettopp å utnytte nær lokalisering til den eneste fullverdige sivile flyskolen i landet.
Fylkestinget mener at begge innsigelsene, som for øvrig kommer fra en "konkurrent" som ikke har fullverdig flyskole her i landet, må være enkle å avklare og avvise: Den første gjaldt at NAC ble subsidiert som privat selskap, men NAC eksisterer altså ikke lenger. Midlene skal nå gå til et NOKUT-akkreditert universitet. Den andre innsigelsen går på at Staten, gjennom å gi midler til formålet ved UiT, oppretter et tilbud som allerede fins hos private aktører. Innsigelsen kan umulig etterkommes ettersom det ikke er et lignende tilbud hos private i landet. Dessuten er det slik at Trafikhögskolan i Sverige er lagt under Universitetet i Lund, og det fins offentlige pilotskoler også i en rekke andre europeiske land. Å ta innsigelsen til følge vil også måtte føre til konsekvenser for andre studier i landet: Hvordan skal Staten da forholde seg til fag som er opprettet av private aktører som BI, NKI osv?
Fylkestinget mener at saksgangen og treneringen er fullstendig ødeleggende for det gode miljøet som er bygd opp på Bardufoss. Gjennom departementets manglende handlekraft ofres hele flyskolemiljøet. ESA har for lengst overskredet alminnelig saksbehandlingstid og egne tidsfrister i denne saken. Fylkestinget ber derfor Kunnskapsdepartementet om å ta affære straks og overføre midlene som allerede er bevilget!

Roar Sollied, V Kent Gudmundsen, H Line Miriam Haugan, FrP

Ivar B Prestbakmo, SP Roy Waage, KP Frode Bygdnes, RV

Knut W Hansen, AP Jorunn Berg, KrF Ellen Øseth, SV

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**