Utforminga av Rissa sentrum – blir det tatt hensyn til folkeviljen? Leserinnlegg i Fosna-Folket

Det virker både framtidsretta og logisk at utbygging av offentlige tilbud må komme i området mellom Rissahallen, Rissa kraftlag og Åsly skole. Hvor har vi ellers områder som egner seg like godt, spør Anne Jorid Gullbrekken, Rissa Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


En plan for hvordan arealet nedenfor Rissahallen, mellom Åsly skole og Rissa Kraftlag skal disponeres, har vært lagt ut til høring. Det har kommet inn mange uttalelser både fra enkeltpersoner, lag og organisasjoner. Kommunen har arrangert folkemøte der innbyggerne skulle bli hørt i saken.
Høringsuttalelsene og signalene fra de frammøtte på folkemøtet var samstemte i at dette arealet bør settes av til offentlig formål. Området ligger mellom to skoler, idrettshall, sykehjem og omsorgsboliger.
Rissa kommune planlegger en stor utbygging innen helse- og eldreomsorgen i tilknytning til sykehjem og helsesenter. Sykehjemsutbygging, omsorgsboliger og en samlokalisering av helsetjenestene er det som planlegges nå. Slik utviklingen har vært de siste tjue årene med flere utbygginger av sykehjemmet og nye omsorgsboliger bør det også her settes av areal til nye utvidelser.
En ny framtidig ungdomsskole bør bygges på dette arealet, og framtidig kulturhus / bibliotek må lokaliseres sammen med skolene. Arenaer for idrett kan det også være aktuelt å plassere her.
Rissa står i fare for å miste den videregående skolen sin. En utvikling av dette området med tilbud for barn og unge vil styrke tilbudet ved Rissa videregående skole, og igjen bety at flere elever søker seg til skolen.

Et av de langsiktige målene i kommuneplanen er å øke folketallet til 7500 innbyggere i 2025. Dette er et ambisiøst mål, og skal vi nå dette må strategien være å satse på å utvikle gode kommunale tjenester for barn og ungdom slik at unge i etableringsfasen vil bosette seg her.
Det virker både framtidsretta og logisk at utbygging av offentlige tilbud må komme i dette området. Hvor har vi ellers områder som egner seg like godt?

Og skulle det vise seg at vi får areal til gode, kan vi bruke dette til næring senere. Behov for areal til næringsutvikling vil ikke forsvinne. Fortsetter utviklingen slik den har gjort i Rissa sentrum de siste 20 årene, vil etterspørselen etter areal bare øke.
Alternative areal for næringsutvikling sentrumsnært er ikke utredet, og dette er en klar mangel i forhold til næringsinteressene. Forslag om en slik utredning ble nedstemt i Hovedutvalg for landbruk, teknisk og miljø den 21.4. I dette møtet ble det også flertall for å bruke en del av arealet nedenfor Rissahallen til næring.
Saken skal avgjøres i kommunestyret.

La oss nå håpe at politikerne i Rissa vil lytte til befolkningen i denne saken. Det er de som er barn og unges representanter. De samme politikerne mener at Storting og regjeringspolitikere skal lytte til deres innspill i lokale saker, da bør de selv være lydhøre overfor egne innbyggere. Og det er jo dette demokratiet handler om, at innbyggerne kan engasjere seg og nå fram med sine synspunkt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**